Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
OMURGA KANAL DARLIĞI İÇİN AMELİYAT ŞART MI?
Paylaş:
Omurga kanal darlığı genellikle yaşlanma, ağır işlerde çalışma, travma gibi sebeplerle meydana gelir ve ileri yaştaki kişileri daha fazla etkiler. Belirtiler arasında boyun, sırt, bacak ağrısı, kollarda veya bacaklarda uyuşma, güçsüzlük hissi, kramp ve yürümede zorluk vardır. Bazen bacak ağrısı, yürüyemeyecek kadar şiddetli hale gelebilir. Omurga kanal darlığı tedavisinde ameliyat harici başka seçenekler de mevcuttur. Ancak bu seçeneklerin maalesef hiçbiri kanal darlığını iyileştirmez. Ancak hastanın rahatlamasını sağlar. Genel olarak ameliyat dışı tedavilerle rahatsızlık kontrol altına alınabiliyorsa, günlük yaşamı etkileyecek ağrılar ve zorluklar yoksa kontrollü bir şekilde hasta yaşantısına devam edebilir. Spinal stenozun tedavisi sıklıkla hastanın semptomlarının ve nörolojik kompresyonun ciddiyetine bağlıdır. Hafif veya orta derecede darlığı olan hastalar konservatif tedavilere çok iyi yanıt verebilir.

Ameliyat harici tedavi seçenekleri

Ameliyat harici tedaviler arasında ağrı kesiciler, kortizon enjeksiyonları, fizik tedavi ve egzersiz bulunur. Bu yöntemler ağrıyı kontrol altına almayı ve hareket kabiliyetini artırmayı hedefler. Ancak, bu tedaviler işe yaramıyorsa, hasta ağrı nedeniyle günlük yaşamını sürdüremiyorsa doktor ameliyat önerebilir. Hastada ciddi spinal stenoz ve semptomları mevcutsa veya hafif, orta derecede darlığı olan bir hastada konservatif yöntemler başarısız olduğunda cerrahi müdahale düşünülebilir.

Omurga kanal darlığı için cerrahi tedavi seçenekleri

Kanal darlığında farklı yöntemler mevcuttur. Her yöntemin kendi içerisinde de farklı yaklaşımları vardır. Genel olarak laminektomi (açık ameliyat), ve minimal invaziv prosedürler (kapalı ameliyat) olarak ayrılabilir. 
Açık ameliyatta platin, vida kullanılarak omurganın dengesinin tekrar inşa edilmesine çalışılır. Kapalı ameliyatta ise minimal müdahalelerle ağrının giderilmesi önemlidir.
Cerrahi olarak tedavi edilen hastalarda başarı oranı yüksektir. Ancak, özellikle ciddi tıbbi sorunları olan 80 yaş üstü hastalarda morbidite ve mortalitede gözle görülür bir artış söz konusudur. Bu ortamda ameliyat öncesi dikkatli bir ön değerlendirme ve özellikle önemlidir.

Omurga kanal darlığında günümüzde en gelişmiş tedavi yöntemi nedir?

Günümüzde en modern tedavi yöntemi tam kapalı omurga kanal darlığı ameliyatıdır. (Full endeskopik) Bu yaklaşım, milimetrelik bir kesiden endoskop adını verdiğimiz esnek bir tüpün cilt altına yerleştirilerek omurgaya ulaşılmasını ve sinir sıkışması olan bölgenin çıkartılmasını içerir. Endoskopun ucundaki mercek anormallikleri tespit etmede daha fazla netlik ve doğruluk sağlar. Cerrah daha sonra çevredeki sağlıklı kas ve dokuya gereksiz yere zarar vermeden yalnızca sorunlu bölgeye müdahale edebilir. Tüm cerrahi aletler bu 6-7 milimetrelik tüp içerisinden kullanılır. Bu cerrahi yöntemin avantajları arasında daha küçük kesi, ameliyat sonrası daha az ağrı, düşük enfeksiyon riski, sağlıklı dokunun zarar görmemesi ve hızlı iyileşme yer alır. Full endeskopik kanal darlığı ameliyatı açık cerrahinin getirdiği felç gibi riskleri ortadan kaldırır. Bu yöntemde ameliyat yaklaşık 45 dakika ile bir saat aralığında sürer. Hasta ameliyattan iki üç saat sonra yürüyebilir. Ertesi gün normal yaşamına dönebilir. 

Sonuç ve genel değerlendirme

Omurga stenozu tedavisinde ameliyat önemli bir karardır. Hastanın durumuna, yaşına stenozun derecesine, hastanın öyküsüne göre değerlendirilmesi gerekir. Hafif veya orta derecede semptomları olan hastalar için, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri gibi konservatif tedaviler ağrı yönetiminde yeterli olabilir. Cerrahi gereken hastalarımız içinse en etkili ve risksiz tedavi yöntemi tam kapalı kanal darlığı ameliyatıdır. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.

0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız