Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
Parkinson vücutta titreme, yürüyüş, denge ve koordinasyonda zorluğa yol açan, yavaş ilerleyen,, dejeneratif bir beyin hastalığıdır.. Parkinson harekete ilişkin motor semptomların yanı sıra kabızlık, depresyon, hafıza sorunları gibi birçok rahatsızlığa kaynaklık edebilir. Hastalığı tamamen iyileştiren bir tedavi yoktur. Ancak hastalığın semptomlarını önemli ölçüde azaltan, hastaların normal yaşantılarına devam etmelerine olanak tanıyan oldukça etkili tedaviler vardır. Parkinson hastalığı tedavisi ilaç tedavisi veya beyin pili ameliyatının yanı sıra psikolojik destek, fizyoterapi uygulamaları, diyet, egzersiz gibi destekleyici tedavileri içerir.. 

Parkinson hastalığı ilaç tedavisi 

Parkinson hastalığı tedavisi uygulanırken ilk adım daima ilaç tedavisidir.. Parkinson ilaçları uzun yıllar boyunca hastaların günlük yaşamlarını kendi başlarına sürdürmelerine, genç hastaların iş hayatına katılmalarına yardımcı olur. Parkinson hastalığı semptomlarını tedavi etmek için doğru ilaç kombinasyonunu bulmak hastanın ve hekimin birlikte zaman harcamasını gerektiren bir süreçtir. Semptomlar ilerledikçe veya ilaca dair komplikasyonlar ortaya çıktıkça ilaç dozları ve zamanı yeniden ayarlanabilir. Doz ayarlaması ilaçların ne sıklıkta kullanıldığını, ilaç eklenmesini veya değiştirilmesini de kapsar. Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan temel ilaç grubu olan levodopa dahil tüm ilaçların ortak amacı hastalığın semptomlarına neden olan beyindeki kimyasal dopamin eksikliğini telafi etmektir..  

Beyin pili tedavisi 

Parkinson hastalığı tedavisinde beyin pili hastalığa eşlik eden titreme, vücut katılığı, yürüme güçlüğünün yanı sıra uzun süreli ilaç tedavisinden kaynaklanan, semptomları daha da kötüleştiren yan etkilerin azaltılmasını amaçlar. İlaç tedavisi parkinson hastalığı tedavisinde öncelikli ve ilk uygulanması gereken tedavidir. Ancak hastalık ilerledikçe ve ilaçlar uzun süreler boyunca kullanıldıkça ilaçlardan kaynaklanan hareket bozuklukları görülmeye başlar. İlaçların bu yan etkileri hastalığın kendisi kadar rahatsız edici olabilir. Dozaj ve ilaç ayarlamalarına rağmen bu durum kaybolmayabilir. İlaçlar azaltıldığında parkinson etkisi artar. İlaç dozajı arttırıldığında ilaç yan etkisi artar. Ya da artık ilaçlar semptomları tedavi etmemeye başlar. Böyle durumlarda beyin pili ameliyatı parkinson hastaları için umut olmaktadır. Beyin pili sayesinde hastalar 5-10 yıl önceki durumlarına geri dönerek yeniden desteksiz yaşamlarını sürdürebilir konuma ulaşmaktadır. 

Parkinson hastalığı tedavisinde beyin pili ameliyatı nasıl yapılır? 

Hareket bozukluklarının tedavisi için elektrotların beyindeki belirli hedeflere konumlandırılması olarak kısaca özetlenebilecek beyin pili ameliyatı parkinson tedavisinde en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Tıbbi adı derin beyin stimulasyonudur. Ameliyatın birincil amacı semptomları yöneterek hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir.
Ameliyat iki aşamadan oluşur. İlk aşamada genellikle lokal anestezi altında beynin önceden belirlenen bölgesine minimal açıklıklardan iki adet elektrot yerleştirilir. İkinci aşamada ise göğüs veya mide bölgesi çevresinde derinin altına bir kalp pili benzeri bir cihaz olan beyin pili yerleştirilir. Pil uçları deri altından önceden yerleştirilen elektrotlara bağlanır. Puls yani pil açıldığında elektrotlar hedeflenen alana yüksek frekanslı stimülasyon sağlar. Bu uyarı beyinde parkinson semptomlarına neden olan elektrik sinyallerinin akışını değiştirerek semptomların önemli oranda hafiflemesini sağlar. Ameliyat sonrası pil ayarlamaları ile beyin pilinden maksimum verim elde edilir. 

Sonuç 

Parkinson hastalığı tedavisi kişi özelinde oldukça farklılık arz eder. Çünkü semptomlar ve ilerleme kişiden kişiye oldukça farklıdır. Doktorunuz dahil hiç kimse ne zaman hangi semptomları yaşayacağınız veya ne kadar şiddetli olacağını önceden tahmin edemez. Mevcut tedaviler semptomları azaltmaya ve mümkün olduğunca geciktirmeye yöneliktir. İlerlemiş vakalarda beyin pili ameliyatı parkinson tedavisinde etkili bir seçenektir. 
Op. Dr. Eyüp Baykara parkinson hastalığı konusunda uzmanlaşmış bir ekiple birlikte beyin pili ameliyatlarını yıllardır başarı ile uygulamaktadır. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.   
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız