Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
TARLOV KİSTİ
Paylaş:
 
Tarlov kisti spinal bölgede sinir kökleri arasında bulunan, içi beyin omurilik sıvısı dolu keseciklerdir... Perinöral kistler olarak da bilinen bu kistler tipik olarak omurganın sakral bölgesinde, pelvik bölgeye yakın kısımda oluşur.. Hastaların yaklaşık yüzde yirmisinde kist semptomatik hale gelerek bel ağrısı, mesane ve bağırsak disfonksiyonuna neden olarak tedavi gerektirir.. Rahatsızlık daha çok kadınları etkiler. Kistlerin içindeki veya üzerindeki basınç semptomlara ve hatta sinir hasarına neden olabilir. Semptomatik tarlov kistlerinin tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. 

Tarlov Kisti Belirtileri 

Tarlov kisti belirtileri kistin konumuna ve büyüklüğüne göre farklılık gösterir. Bazı kişilerde semptomlar diğerlerine göre daha fazla ve şiddetli olabilir. Teşhis genellikle hasta aşağıdaki şikayetlerden birisi nedeniyle hastaneye başvurduğunda yapılan MR taraması ile konulur: 
·         Kalça ağrısı 
·         Sakral veya kuyruk kemiği ağrısı veya basıncı 
·         Otururken ağrı 
·         Ayakta ağrı 
·         Bacaklarda ve ayaklarda özellikle uylukların arkasında ağrı 
·         Bacak zayıflığı veya uyuşma 
·         Bağırsak, mesane veya cinsel işlev bozukluğu 
·         Özel bölgelerde ağrı veya uyuşma 
·         Mesane ve bağırsak fonksiyonlarında değişiklikler 
·         Kas Güçsüzlüğü 
Kistler omurilik kanalında bulunuyorsa komşu sinir köklerine baskı uygulayabilir. Bu durumda kalçadan bacağa yayılan ağrılar yaşanır. Uyuşukluk ve çok nadir durumlarda felç de meydana gelebilir. Bu nedenle kistlerin semptomları fıtığa benzer şekilde olabilir. Bununla birlikte tarlov kistinde semptomlar genellikle kademeli olarak artarken, fıtıklaşmış diskte semptomlar daha akuttur. Bir kişide birden fazla tarlov kisti görülebilir. Kist zamanla büyüyebilir.  

Nedenleri 

Bu kistlerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak sinir kökünde iltihaplanma, genetik ya da travma kaynaklı olabileceği konusunda görüşler vardır. Düşme, kaza, ağır kaldırma, doğum gibi travmatik olaylar asemptomatik kistlerin belirti gösterir duruma gelmesine neden olabilir.  

Tedavisi 

Tarlov kisti belirti göstermiyorsa en iyi seçenek takiptir. Kist semptomatikse sinir kökünü etkileyen herhangi bir iltihabı kontrol etmek ve ağrıyı azaltmak için ilaçlar reçete edilebilir. Kistin boşaltılarak şant edilmesi sinir köklerini etkileyen basıncı azaltmayı sağlayan bir tedavi seçeneğidir. Ancak tekrarlama olasılığı vardır. Tedavi ve cerrahi yöntemler hastanın ne kadar semptomatik olduğuna, kistin boyutuna ve konservatif yöntemlere iyi yanıt verip vermediğine bağlıdır. Bazıları için konservatif tedaviler hastanın hemen rahatlamasını sağlar. Bazı hastalar ise konservatif tedaviye yanıt vermeyebilir. 
Tarlov kistinin drenajı kistin omurgadan boşaltılıp çıkarılabildiği cerrahi bir seçenektir. Bu seçenek genellikle daha konservatif tedaviler işe yaramadığında ve kist tekrarlandığında uygulanır. Tarlov kisti tedavisi hasta özelinde büyük ölçüde farklılık gösterir. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 
 
 
 
3 Yorum
Erol sumer

S1 ve s2 duzeyinde 13mm tarlov kisti var kalcamda ve bacagimda agri var ilac ve fizik tedzvisi gordum fazla yarar gormedim baska ne yapilabilir tesekkur ederim.

Mustafa

İyi günler MR ımda S2 vertebra hizası posteriorda büyüğü 22 mm çaplı kistik oluşum izlendi (tarlov kisti).

OP. DR. EYÜP BAYKARA

Tarlov kistleri klinik olarak herhangi bir önem arz etmemektedir

Mustafa

İyi günler MR ımda S2 vertebra hizası posteriorda büyüğü 22 mm çaplı kistik oluşum izlendi (tarlov kisti). olduğu yazıyor sizce ameliyat olmam gerekir mi yoksa daha mı büyük olması lazım?

OP. DR. EYÜP BAYKARA

tarlov kistleri klinik olarak şikayet yapmadığı sürece herhangi bir müdahale gerektirmez

Yorumunuzu Yapınız