"Tremor" Latince kökenli “tremere” kelimesinin karşılığıdır.. Vücudun bir ya da daha fazla bölümünde istemsiz, olağandan farklı olarak gözle fark edilebilen ritmik titremeler tremor olarak adlandırılır.. Genellikle ilk olarak elde ortaya çıkmasına rağmen bütün uzuvlarda görülebilir.. Bazen parkinson, esansiyel tremor gibi bir rahatsızlığın belirtisi olarak karşımıza çıkar...
Hastalık Olarak Tremor
Geçmeyen tremor hastalık belirtisidir... Bazen halk arasında bilinen bir rahatsızlık olan parkinson belirtisiyken, bazen psikolojik, bazen bir tümör kaynaklı olabilir. Birçok hastalıkta titreme belirti olarak mevcut olduğu için kaynağını bulmak için hekime başvurulmalıdır...
Patolojik tremor ile normal fizyolojik tremoru birbirinden ayırmak gerekir. Patolojik tremor şiddetlidir, görünürdür ve kalıcı olarak mevcuttur. Fizyolojik tremor ise her insanda görülür. Sinir, öfke vb. ruhsal durumlarla ilişkili olarak artıp azalabilir. Dışarıdan belirgin değildir. Patolojik titreme, hastaların günlük yaşamına etki eder. Yeme içme, yazı yazma veya bilgisayar kullanmak gibi birçok günlük aktiviteyi yapmak zorlaşır..
Tremorun kaynağını bulmak
Tremorun kaynağı hastalık haricinde reçeteli ilaçlar, kafein, kas yorgunluğu, düşük kan şekeri, yaşlanma olabilir. Tremore kaynaklık edebilecek hastalıklar ise inme, travma sonrası beyin hasarı, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybının neden olduğu bir hastalık olan Parkinson hastalığı, esansiyel tremor, multipl skleroz, distoni, hipertiroidizm, beyin tümörü vb. birçok problem olabilir.
Tremorun neden kaynaklandığını bulmak için tetkikler yapılır. Tetkikler parkinson, esansiyel tremor haricinde diğer beyinden kaynaklanan rahatsızlıkları dışlamak için yapılır. Tanı testlerin sonucuna, klinik muayeneye, hastalık öyküsüne göre uzman hekim tarafından konulur.
Tremorün birçok çeşidi vardır. İstemsiz hareketin istirahat sırasında mı, hareketle birlikte mi arttığı ya da oluştuğu, vücudun hangi bölgesinde görüldüğü, devamlılığı gibi klinik bulgular tremorün çeşidini belirlemek ve tanı için yol göstericidir.
Tedavi nasıl yapılır?
Tedavi tremorun nedenine göre farklılık arz eder. Eğer nedeni esansiyel tremor ya da parkinson gibi nörodejeneratif rahatsızlıklarsa tedavideki ilk basamak hastalığın şiddetine göre miktarı değişen ilaç tedavisidir.
Genellikle parkinson ve esansiyel tremorde ilaca yanıt oranı yüksektir. Ancak zamanla bu durum değişebilir. Hastalığın ilerlemesi sonucu ilaca yanıt istenildiği gibi olmayan ya da ilaç yan etkisi nedeniyle kullanamayan hastalar için halk arasında beyin pili olarak bilinen derin beyin stimülasyonu ameliyatı önerilir. Beyin pili ilaç tedavi seçeneğinin tüketilmesinden sonra yapılan bir ameliyattır. Bu tedaviyle uygun hastada parkinson, esansiyel tremor, distoni motor semptomlarında yüzde doksana ulaşan oranlarda iyileşme sağlanabilir. Beyin pili ameliyatı ile ilgili ayrıntılı bilgiye linkten ulaşabilirsiniz.
Kaynağı bilinmeyen, devamlı ya da aralıklı olarak ortaya çıkan titreme rahatsızlığınız varsa mutlaka hekime başvurmalısınız.
Randevu ve bilgi için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
Sağlıklı günler…