Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
BEL FITIĞI AMELİYAT SONRASI TEKRARLAR MI?
Paylaş:
Bel fıtığı oldukça yaygın bir problemdir. Genellikle konservatif yöntemlerle tedavi edilebilmesine rağmen bazı durumlarda ameliyattan başka bir seçenek olmayabilir.. Yaklaşık altı haftalık cerrahi olmayan tedaviden sonra ağrıda azalma yoksa ya da fıtık sinire kalıcı zarar verecek şekilde baskı yapıyorsa, yani diğer bir deyişle nörolojik defisit varsa ameliyat düşünülmektedir.. Bel fıtığında cerrahi tedavinin sonucu genellikle iyidir.. Vakaların %90'ından fazlası başarılıyla sonuçlanır ve kalıcı olarak fıtık sorunu ortadan kalkar.. Bununla birlikte cerrahi sonrası yüzde beş ila on arasında vakada nüks ve yeniden ameliyat ihtiyacı riski vardır.. Mikrodiskektomi gibi modern tedavi yöntemlerinin yaygınlaşması ile birlikte bu oran giderek düşmektedir... Ancak ihtimal düşükte olsa bel fıtığı ameliyat sonrası tekrarlayabilir.. 

Bel fıtığı ameliyat sonrası neden tekrarlar? 

Tekrarlayan disk herniasyonuna veya ameliyattan sonra geri dönen bel fıtığına neden olabilecek birkaç faktör vardır. Aslında bel fıtığı olan kişilerin gelecekte başka bir fıtıklaşmış disk geliştirme olasılıkları çok düşüktür (%5-10). Ancak bu olasılık temas içeren veya yüksek riskli sporlarla uğraşan kişiler, beli zorlayan ağır işlerde çalışanlar ya da çok hareketsiz yaşam sürenler için daha yüksektir. 
Disk hernisinin tekrarlamaması için nükse neden olan risk faktörlerini anlamak oldukça önemlidir. Ameliyat sonrası bel fıtığının tekrarlaması için en sık belirtilen risk faktörleri arasında yaş, cinsiyet, fıtık tipi, çıkarılan lomber disk miktarı, obezite, alkol ve sigara kullanımı, ağır spora ya da egzersize erken başlama yer alır. Bazı kişilerde omurganın anatomik yapısı ameliyat sonrası bel fıtığı tekrar ihtimalini arttırabilir. İleri yaşlarda yaşın ve dehidrasyonun etkisiyle oluşan disk dejenerasyonu nedeniyle ameliyat daha az etkili olabilir. Erkeklerde kadınlara göre bel fıtığı yaşama ve tekrarlama olasılığı daha yüksektir. Daha büyük fıtığı olan kişilerde nüks daha yaygındır. 

Bel fıtığının ameliyat sonrası tekrarlamaması için neler yapılabilir? 

Günümüzde mikrodiskektomi ameliyatında kesi boyutu çok küçüktür. Bu nedenle ameliyatla ilişkili ağrı genellikle minimum düzeydedir. Hastalar ameliyatlarının olduğu gün taburcu edilir. Ameliyat sonrası hızlı iyileşme, ağrıların kaybolması nedeniyle nispeten ağır, beli yoran işlerde çalışan kişiler, ya da gün içerisinde uzun süreler boyunca ayakta durmak zorunda olan kişiler, ameliyattan bir iki ay sonra fıtık olmadan önceki durumları gibi çalışabilecekleri yanılgısına düşerler. Ameliyat ne kadar başarılı olursa olsun mikrodiskektomi ameliyatı sinire uygulanan basıncı azaltmak için etkilenen diskten bir disk parçasını çıkartmayı içerir. Ancak disk halkasında oluşan doku hasarı cerrahi olarak tamir edilemez. Vücudun yarayı kendi kendine iyileştirmesi için zaman gereklidir. Bu süreç aylar alır ve 1 yıla kadar tam olarak tamamlanmayabilir. Ayrıca tam iyileşme süresinden sonra bile disk fıtık öncesine göre daha zayıftır. Disk tamamen iyileşmeden veya omurgayı destekleyecek kaslar güçlendirilmeden yapılacak ters bir hareket bel fıtığının tekrarlamasına neden olabilir. Bunun yanısıra son yıllarda başarı oranları gittikçe artan ameliyatsız tedavilerde denenebilir. Dr. Eyüp Baykara tarafından uygulanan bu ameliyatsız tedaviler sayesinde bugüne kadar birçok fıtık hastası ameliyat olmaktan kurtulmuştur. Bu yöntemlerin başarı oranları %80'lere kadar çıkabilmektedir. İyileşme süresince doktorunuz tarafından önerilen egzersizleri uygulamak, iyileşme döneminden sonra fiziksel olarak aktif bir yaşam sürmek, kilo vermek, ağırlığı ne olursa olsun nesneleri kaldırırken vücudu yükün ağırlığını bacaklar alacak şekilde konumlandırmak bel fıtığı tekrar riskini azaltacaktır. Ayrıca sigara içmek iyileşme sürecini yavaşlatır. İstatistiklere göre sigara içen kişilerde tekrar riski daha yüksektir. Bu nedenle sigarayı bırakmak yararınızadır.

Tekrarlayan bel fıtığı tedavisi 

Bel fıtığı ameliyat sonrası tekrarlamışsa tedavisi için herkese uyan standart bir yaklaşım yoktur. Hastaya ve vakaya göre özelleşen tedavi seçenekleri mevcuttur. Ek bir mikrodiskektomi veya lomber, servikal füzyonlu diskektomi veya ağrının yeri ve nedenine bağlı olarak farklı bir tedavi seçeneği önerilebilir. Randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız