Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
Paylaş:
 
Beyin pili ameliyatı parkinson başta olmak üzere hareket bozukluklarına neden olan distoni, esansiyel tremor gibi rahatsızlıklarda titreme, vücut katılığı, donma vb. motor semptomları azaltmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir... Özellikle genç parkinson hastalarının tekrar sosyal yaşama dahil olmaları, bağımsız hareket edebilmeleri için ilaç tedavisinin yetmediği noktada devreye girerek hastaların şikayetlerini ciddi oranlarda azaltmaktadır... Parkinson hastalığı ilerleyici bir rahatsızlıktır.. Uygulanan tedavilerin tamamı şikayetleri azaltmaya yöneliktir, hastalığın ilerlemesini durdurabilen bir tedavi henüz yoktur... Peki derin beyin stimulasyonu parkinson motor semptomlarındaki ilerlemeyi yavaşlatabilir mi?
Son zamanlarda yayınlanan bazı araştırmalar parkinson hastalığının daha erken aşamalarında uygulanan beyin pili tedavisinin hastalığın motor semptomlarındaki ilerlemesini yavaşlatabileceğini ortaya koymaktadır...
Neurology dergisinde yayınlanan araştırmada beyin pili mevcut olan parkinson hastaları kontrol grubu olarak beyin pili tedavisi yapılmamış, yalnızca ilaç tedavisi alan hastalarla iki yıllık bir çalışma süresi dahilinde izlendi.. Dinlenme titremeleri, derin beyin stimulasyonu olan grupta diğer gruba oranla oldukça düşük düzeyde ilerledi.  Sonuç olarak araştırmacılar subtalmik çekirdek derin beyin stimulasyonunun parkinson hastalığının erken evrelerinde uygulanmasının istirahat titremelerindeki ilerlemeyi yavaşlatabileceğini belirtiyorlar.. (Araştırma linki)
Yine yapılan bir başka araştırmada erken evre parkinson hastalığı olan otuz hasta, derin beyin stimulasyonu tedavisi olan veya yalnızca ilaç tedavisi alan şeklinde iki gruba ayrılarak 24 ay süreyle tedavi edilerek izlendi. İki yılın sonunda sadece ilaç tedavisi grubundaki hastaların %53'ü, derin beyin stimulasyonu grubundakilerin ise %27'si klinik açıdan önemli oranda motor şikayetlerinde kötüleşme yaşadı. Araştırmanın sonuçlarında göre motor semptomlarındaki ilerleme riski genel olarak derin beyin stimulasyonu grubunda sadece ilaç tedavisi grubuna kıyasla %50 daha az olarak izlendi..
Yapılan araştırmalar hasta boyutunun küçüklüğü, biyolojik faktörlerin etkisi vb. nedenlerle sınırlamalar içerse de erken safhadaki parkinson pil tedavisinin motor semptomlarındaki ilerlemeyi geciktirme ihtimali olduğunu ortaya koymaktadır. Bu nedenle özellikle genç hastalarda beyin pili tedavisinin hastalığın seyrine göre daha erken aşamalarda uygulanması daha yararlı olabilir. Tabi her durumda derin beyin stimulasyonu kararı hastalığın ilerleme hızı, ilaca olan yanıt vb. birçok etmen göz önüne alınarak hasta özelinde nöroloji ve beyin cerrahisi uzmanlarınca birlikte verilmesi gereken bir karardır.
Randevu ve bilgi için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız