Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
HEMİFASİYAL SPAZM
Paylaş:
Hemifasiyal spazm fasiyal sinirin kontrol ettiği kasların hareket bozukluğudur.. Hastalık yüz kaslarının istemsiz olarak kısa veya uzun süreli kasılmasına yol açar. Hastalığın yaşamı tehdit edici sonuçları yoktur.. Ancak şiddetli ağrıya ve sosyal problemlere, psikososyal strese yol açar. Çünkü yüz kasları dışarıdan fark edilebilir şekilde istemsiz olarak kasılır..  Ayrıca hastalık genellikle ilerleyicidir...  

Nedenleri 

Hemifasiyal spazmın çoğu zaman nedeni fasiyal siniri beyin sapından çıkış bölgesinde sıkıştıran atipik bir kan damarıdır. Küçük bir arter yüz kaslarını kontrol eden yüz siniri olan yedinci kraniyal sinire basınç uygular. Fasiyal sinir başlangıç bölgesinde stabilize koruyucu tabakasından yoksundur. Sadece araknoid ince bir zar ile çevrelenmiştir. Bu nedenle damardan gelen basınca karşı özellikle hassastır..  
Diğer ancak çok daha nadir nedenleri arasında meningiomlar, araknoid kistler, beyin sapında bulunan gliomalar, multipl skleroz gibi hastalıklar bulunur. 

Belirtileri 

Hemifasiyal spazm nedeni olan damar-sinir baskılaması tek taraflı ve istemsiz olarak kraniyal sinir üzerindeki yüz kaslarının şiddetli bir şekilde kasılmasını tetikler. Her şeyden önce gözde şiddetli, kısa süreli bir şaşılık ve ağız kenarının bükülmesi görülür. Etkilenen kişi yüzündeki bu hareketleri kontrol edemez. Semptomlar yüzün bir tarafında lokalizedir. Hastalığın başlangıcında sadece sınırlı bir alanda olan istemsiz seğirmeler daha sonra yavaş yavaş yüzün etkilenen yarısının diğer bölümlerine yayılır. Hastaların çoğunda belirtiler uyku sırasında da devam eder.  

Hemifasiyal spazm nasıl tedavi edilir? 

İlk planda ilaç tedavisi uygulanır. Botulinum toksin kullanılarak hastalıktan etkilenenlerin yaklaşık yüzde 90'ında semptomlar kontrol edilebilir. Botulinum toksin maddesi enjektör yardımıyla ilgili bölgeye enjekte edilir. Bu madde sinirlerin kaslara iletimini kısmi olarak geçici bir süre felç eder. Bu sayede yüz kaslarının kasılmasının önüne geçilir. Ancak yüz kaslarında çok az yan etkisi olan bu tedavinin etkisi geçicidir. Üç dört ayda bir tedavinin tekrarlanması gerekir.  

Ameliyat 

İlaç tedavisi başarısız olursa veya yan etkiler nedeniyle yapılamazsa cerrahi tedavi mümkündür. Mikrovasküler dekompresyon olarak bilinen cerrahi yöntemle sinire alan açılarak sinir üzerindeki baskı azaltılır. Hemifasiyal spazm ameliyatı genellikle genel anestezi altında ve nöromonitörizasyon yardımı ile gerçekleştirilir. Mikrovasküler dekompresyon cerrahisinin başarı oranı yaklaşık yüzde 85'tir. 
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız