Paylaş:
Boyun Fıtığı Nedir?
Boynumuzda 7 adet omurga kemiği vardır. Bu omurların arasında da disk dediğimiz yumuşak bir doku bulunur. Omurlar arasında bulunan yumuşak dokunun olması gerektiği yerden geriye doğru yani omurilik ve omurilikten çıkan sinirlerin bulunduğu bölgeye doğru fıtıklaşıp omuriliğe baskı uygulamasına boyun fıtığı diyoruz.
BOYUN FITIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR VE BOYUN FITIĞINA YAKALANMA RİSKİ KİMLERDE FAZLADIR?
Boyun fıtığı istatiksel olarak en sık 20-40 yaş arasında görülmektedir. Erkeklerde görülme sıklığı bayanlara göre biraz daha fazladır. Sürekli ekran başında çalışanlarda, ağır yük kaldıranlarda, sürekli öne eğik duranlarda, kaza ve yaralanmalarda, bilinçsiz ve kontrolsüz egzersiz yapanlarda boyun fıtığına yakalanma riski daha fazladır. Ofis çalışanlarında ve sürekli uzun süre ekran başında çalışanlarda özellikle yanlış duruş pozisyonuna bağlı zamanla boyunda düzleşme diye de bilinen lordozda azalma gelişir. Düzleşmeye bağlı boyun omurlarındaki yük dağılımı bozulur ve bozulan yük dağılımı boyun fıtığı gelişmesindeki en önemli sebeptir. Fıtığın etkilediği omurilik ve omurilikten çıkan sinirin uyardığı bölgeye göre belirtiler oluşur. Boyun ağrısı, sağ veya sol kolda ağrı, uyuşma, sırt ve göğüs ağrısı çok ilerlemiş ve omuriliğe aşırı baskı uygulayan fıtıklarda yürüme bozukluğu yani dengesi yürüme, ellerde veya kollarda güç kaybı gibi belirtiler görülür.
BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR? BOYUN FITIĞI TEŞHİSİ NASIL KONUR? BOYUN FITIĞI TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?
Etkilenen sinirin seviyesine ve etkilenme derecesine göre belirti ve bulgular farklılık gösterir. En tipik ve en sık görülen belirtisi boyun ve kol ağrısıdır. Bunun dışında tek veya her iki kolda uyuşma, ağrı, ellerde veya kollarda kuvvet kaybı, sırta veya göğüs ön kısmına yayılan ağrı, tek veya her iki omuz bölgesinde ağrı, eğer omurilikteki baskı şiddetliyse yürüme güçlüğü ve dengesiz yürüme görülebilir.
Boyun fıtığı teşhisi hekimin muayenesi ve yardımcı görüntüleme yöntemleriyle konur. Direk grafi boynun açısı ve osteofitler yani kireçleme diye bilinen yapılar hakkında bilgi verir. Bilgisayarlı tomografide kemik yapı daha detaylı görülür ve kireçleme varsa eğer bunların omuriliğe baskı yapıp yapmadığı görülür. Boyun fıtığının kesin tanısı ve derecesi MR ile konur.
Her boyun fıtığının tedavisi ameliyat değildir. Fıtığın derecesine ve hastanın şikayetlerine göre ameliyatsız tedavide mümkündür. İlaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları akut ağrılı dönem geçtikten sonra fizik tedavi egzersizleri hastaların büyük çoğunluğunda fayda etmektedir. Boyun fıtığında ameliyat kararı, hastanın şikayetine ve MR’da fıtığın derecesine göre verilir. MR’da fıtığın büyük olması tek başına ameliyat kararı vermede yeterli değildir. Burada asıl önemli olan hastanın şikayetleridir. Kollarda kuvvet kaybı varsa, yürüme güçlüğü ve dengesiz yürüme varsa vakit kaybetmeden ameliyat gerekir.