Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
 İNTRASEREBRAL KANAMA (DİREK BEYİN İÇİNE KANAMA) 
 
İntraserebral kanama beyin dokusunun kendisindeki kanamadan kaynaklanır. İntraserebral hematom en sık olarak hipertansiyon, arteriyovenöz malformasyonlar veya kafa travmasından kaynaklanır. Tedavi, kanamayı durdurmaya, kan pıhtısını (hematom) çıkarmaya ve beyindeki basıncı hafifletmeye yöneliktir...
 
İntraserebral kanama nedir ( Beyin Kanaması-Direk Beyin İçine Kanama) 
 
Minik atardamarlar, beyindeki derin bölgelere kan sağlar (bkz. Beynin Anatomisi )... Yüksek tansiyon (hipertansiyon) bu ince duvarlı atardamarların yırtılmasına sebep olur ve direk beyin dokusunun içine kanama gelişir.  Kafatasını kapalı bir kutu gibi düşünürsek, beyin içindeki pıhtılaşmış kan ve sıvı birikintisi, kapalı bir kutu içerisinde olan beyni sıkıştırmaya başlar (Şekil 1). Kanın beyinde biriktiği yerde, beslenmeyi sağlayan atardamarın alanı artık oksijen ve kandan yoksun olur ve inmeye benzer bir tablo oluşur.. Pıhtı içindeki kan hücreleri ölürken, pıhtıyı çevreleyen bölgede beyin hücrelerine daha fazla zarar veren toksinler yani zararlı maddeler salınır. Yüzeye veya beynin derin bölgelerine yakın olabilirler.. Bazen derin kanamalar beynin merkezindeki sıvı dolu boşluklara doğru genişleyebilir... Normal beyin-omurilik sıvısı (BOS) dolaşımının tıkanması, bilinç bulanıklığına, uyuşukluğa ve bilinç kaybına neden olabilir... 
 
İntraserebral hematom ( Beyin Kanaması ) Belirtileri neler? 
 
Bu belirtiler ile karşılaşırsanız, hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun! Semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar ve kanamanın konumuna bağlı olarak değişebilir. Ortak belirtiler şunlardır: 
 
baş ağrısı, mide bulantısı ve kusma 
 
uyuşukluk ya da bilinç bulanıklığı 
 
genellikle bir tarafta yüz, kol veya bacak ani zayıflık veya uyuşma 
 
bilinç kaybı 
 
geçici görme kaybı 
 
nöbetler 
 
İntraserebral hematom ( Beyin Kanaması ) Sebepleri nelerdir? 
 
Hipertansiyon: Yüksek tansiyon, beyindeki küçük atardamarların patlamasına neden olabilir.. Normal kan basıncı  120/80 civarındadır. 
 
Kan sulandırıcılar: Kalp ve inme koşullarında pıhtıları önlemek için kullanılan coumadin, aspirin, heparin ve varfarin gibi ilaçlar beyin kanamasına neden olabilir. 
 
AVM (Arteriovenöz Malformasyon): Beyinde anormal damar yumağı  
 
Anevrizma : Atardamarların duvarında oluşan baloncuk şeklindeki patolojik genişleme 
 
Kafa travması : Kafatasındaki kırıklar ve delici yaralanmalar (tabanca) beyindeki bir atardamara zarar verebilir ve kanamaya neden olabilir. 
 
Kanama bozuklukları: Hemofili, orak hücreli anemi, DIC, trombositopeni. 
 
Tümörler: Anjiyom ve metastatik tümörler gibi yüksek derecede vasküler tümörler beyin dokusunda kanama yapabilir 
 
Amiloid anjiyopati: Atardamar duvarları içinde bir protein birikmesi. 
 
Uyuşturucu kullanımı: Alkol, kokain ve diğer yasadışı ilaçlar beyin kanamasına neden olabilir. 
 
Spontan: Bilinmeyen nedenlerle. 
 
İntraserebral hematom ( Beyin Kanaması ) Tanısı Nasıl Konur ? 
 
Beyin kanamasından şüphelenilen bir kişi acil servise getirildiğinde, hastanın durumu hızla değerlendirilir. Tanı testleri, kanamanın kaynağını belirlemeye yardımcı olacaktır. 
 
Bilgisayarlı Tomografi (BT) taraması, beyin içindeki anatomik yapıları incelemek ve herhangi bir kanamayı saptamak için beyin kanaması teşhisinde en geçerli yöntemdir.  
 
İntraserebral Hematom (Beyin Kanaması) Tedavi Seçenekleri ? 
 
Kanamanın nedeni ve yeri belirlendikten sonra, kanamayı durdurmak, beyindeki kan pıhtısını gidermek ve beyindeki basıncı azaltmak için tıbbi ilaç veya cerrahi tedavi uygulanır.. Yalnız bırakıldığında beyin birkaç hafta içinde pıhtıyı emecektir ancak kafa içindeki basınç artışı ve kan toksinlerinin neden olduğu beyin hasarı geri dönüşümsüz olabilir. Genellikle küçük kanamalar (<10 cm3) ve minimal defisitli hastalar medikal tedavi edilir. Kötüleşen veya beyine baskı yapan ve hidrosefaliye neden olan (> 3 cm3) kanamaya sahip hastalar, mümkün olan en kısa zamanda hematomu (kan birikintisi) gidermek için cerrahi olarak tedavi edilir. Büyük kanamaları (50 cm3) olan ve genellikle kötüleşen hastalar hematomun  cerrahi olarak çıkarılmasını gerektirir.  
 
Tıbbi Tedavi  
 
Hasta yakından izleme ve bakım için inme ünitesinde veya yoğun bakım ünitesinde kalacaktır. 
 
Daha önceden kan sulandırı ilaçlar kullanılıyorsa kesilmesi gerekmektedir. 
 
Kan basıncı, daha fazla kanama riskini azaltmak için dengede tutulur. 
 
Kafa içi basınç kontrolü büyük kanamalarda önemlidir. ICP monitörü olarak adlandırılan bir cihaz, basıncı ölçmek için doğrudan beyindeki boşluklara(ventrikül) veya beyine yerleştirilebilir. Normal ICP değeri 20mm HG'dir. 
 
Beyin omurilik sıvısını (BOS) ventriküllerden çıkarmak, basıncı kontrol etmeye yardımcı olur. Bir ventriküler kateter (VP şant), beyin omurilik sıvısını sıvısını boşaltmak için yerleştirilebilir ve hematomun beyne zarar vermeden genişlemesine izin verir. 
 
Hiperventilasyon ayrıca kafa içi basınç  kontrolüne de yardımcı olur. Bazı durumlarda, kafa içi basını düşürmek için hasta ilaçlarla uyutulabilir. 
 
 
Cerrahi Tedavi 
Ameliyatın amacı mümkün olduğu kadar beyindeki kan birikintisini ortadan kaldırmaktır ve AVM(Anormal Damar Yumağı) veya tümör gibi tanımlanabilir bir nedenden kaynaklanıyorsa kanama kaynağını durdurmaktır. Kan lokasyonuna bağlı olarak girişim yapılacak bölge belirlenir. Genellikle mikroskop altında beyin içindeki kan birikintisi normal beyin dokusuna minimum hasar verilecek şekilde boşaltılır.Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
4 Yorum
Yusuf Aydın

Merhabalar Hocam kolay gelsin Babam 22 temmuzdan bugüne umuttepe eğitim ve uygulama hastanesinde yoğun bakımda yatmakta beyin kanamasından sebep.hocam kanama merkezde çok riskli bir yerde deniliyor bilinci kapalı hiç açılmadı yazınızı dikkatlice okudum beyin sapına yakın yerde deniliyor bir müdahale şanslarının olmadığını söylüyorlar cerrahı bir müdahale yapılamıyor deniliyor böyle bir durum söz konusu olabiliyor mu saygılarımla hocam

OP. DR. EYÜP BAYKARA

detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız

Yusuf Aydın

Merhabalar Hocam kolay gelsin Babam 22 temmuzdan bugüne umuttepe eğitim ve uygulama hastanesinde yoğun bakımda yatmakta beyin kanamasından sebep.hocam kanama merkezde çok riskli bir yerde deniliyor bilinci kapalı hiç açılmadı yazınızı dikkatlice okudum beyin sapına yakın yerde deniliyor bir müdahale şanslarının olmadığını söylüyorlar cerrahı bir müdahale yapılamıyor deniliyor böyle bir durum söz konusu olabiliyor mu saygılarımla hocam

OP. DR. EYÜP BAYKARA

detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız

Reşit YILDIRIM

Merhaba Eyüp hocam. Öncellikle bu çalışmalarınızı paylaştığınız için teşekkür ederim. Hocam babam 24/09/2019 da beyin kanaması teşhisi ile hastaneye kaldırıldı ve hemen ameliyata alındı. Doktor ameliyat başarılı geçti dedi. Yapilan ameliyat ise sağ talamik intraserebral hematom ameliyat. Ameliyattan sonra yoğun bakıma aldılar. Birinci ve ikinci gün unuttular. Sonraki üç gün babamın bilinci açık ve konuşmaya başladı. Sadece sol kolu hareket ettiremedi. Ameliyatın altıncı gününde akciğer enfeksiyonu(yoğun bakım) kapmış dediler. Enfeksiyondan sonra bir türlü bilinci yerine gelmedi. Tekrar solunum cihazına bağladılar. Yaklaşık bir ay sonrada beyin su toplama olmuş ve junt taktılar. 35. gün ise trakeostomi ameliyatı yaptılar. Bugün tam 43 gündür kendine gelemedi. Ara sıra gözlerini açıyor ama boş boş bakıyor. Enfeksiyonda azalma mevcut. Sizce durumu nasıl olur hocam. Bilgilendirirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür eder çalışmalarınızda başarılar dilerim.

OP. DR. EYÜP BAYKARA

detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız

Halit oral

Hocam merhabalar ben 3 Agustos 2019 da beyin sapi kanamasindan hastaneye kaldirdilar ,elimi kolumu oynatiyorum sadece elimde ve kol kaslarimda gucsuzluk ve his kaybi var ayrica bacagimi ve ayagimida oynatiyorum ayrica disari cikarak yuruyus yapiyorum fakat aksiyarak yuruyorum,his kaybi tam olmasada ve dokunuldunda hafof hissediyorum ileriye donuk duzelme daha olurmu ve hislerim gelirmi cevaplaminizi rica ederim. Saygilarimlai

OP. DR. EYÜP BAYKARA

detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız

Yorumunuzu Yapınız