Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
KAFA TABANI TÜMÖRÜ
Paylaş:
 
Çoğu insan kafa tabanında tümör teşhisi konulana kadar kafa tabanı hakkında herhangi bir bilgi sahibi değildir... Kafa tabanı beynin üzerinde durduğu kısım olan kafatasının tabanını ifade eder... Beyni sinüslerden, kulaklardan, gözlerden ve başın diğer kısımlarından ayıran birbirine kaynaşmış beş kemikten oluşur. Vücudun karmaşık bir bölgesidir. Önemli kan damarlarının ve sinirlerin geçmesine izin veren bölümleri, açıklıkları vardır. Kafa tabanı tümörü beynin altında ve çevresinde oluşur. Sıklıkla burnu, sinüsleri, gözleri, yüzü, kulakları ve boynu etkiler. Bu tümörlerin özel ilgi gerektirmesinin nedeni bu bölgenin sinir, atardamar ve omuriliğin bulunduğu kritik yapılarla dolu olmasıdır. Kafa tabanı tümörlerinin birçoğu iyi huyludur, zamanla yavaş büyürler. Nadir durumlarda kanserli olabilirler. Ancak iyi huylu olmalarına rağmen bulundukları konum itibariyle önemli yapıları sıkıştırarak ciddi sorunlara neden olabilirler. Beyne baskı yapabilir, hipofiz bezinde hormon üretimini etkileyebilir, optik sinirleri sıkıştırabilirler..

Kafa tabanı tümörü belirtileri

Kafa tabanı tümörlerinin semptomları bulundukları yere, sinirleri sıkıştırıp sıkıştırmadıklarına veya beyin çevresindeki kan veya sıvı akışını engelleyip engellemediklerine bağlı olarak değişir. Yaygın semptomları arasında:
Görme, koku, işitme veya tat almada değişiklikler
Yutma veya nefes almada zorluk
Baş dönmesi
Baş ağrısı
Hafıza kaybı
Denge bozuklukları
Yüzde uyuşma
Kulaklarda çınlama veya diğer kulak çınlaması semptomları
Burunda açıklanamayan tıkanıklık veya burun kanaması bulunur.

Tedavisi

Her kafa tabanı tümörü bulunduğu konuma, etkilediği bölgeye ve tipine göre benzersiz bir tedavi yaklaşımı gerektirir. Tedavi seçenekleri arasında gözlem ve ilaç tedavisi, radyasyon tedavisi ve ameliyat bulunur. Tedavide ilk adım görüntüleme yöntemleri ile tümörün tipini ve yerini belirlemek, hastanın işitme, denge, görme, yüz sinirleri ve kas aktivitesini test etmektir.
Kafa tabanı tümörünün konumu nedeniyle duyu organları ve sinirler etkilenebileceği için tedavi ekibinde beyin ve sinir cerrahlarını yanı sıra nörologlar ile kulak, burun ve boğaz cerrahları yer alabilir.

Minimal İnvaziv Endoskopik Kafa Tabanı Tümörü Cerrahisi:

Kafa tabanı tümörü cerrahisi zorlu, karmaşık ve detaylı planlama gerektiren bir ameliyattır. Endoskopik yöntemlerle başta hipofiz tümörleri olmak üzere birçok kafa tabanı hastalığı sinüs boşluğundan cerrahi olarak tedavi edilebilir veya çıkarılabilir. Bu minimal invaziv ameliyat beyin cerrahları ile KBB cerrahları tarafından birlikte gerçekleştirilir. Burundan veya kulak arkasından beyin tabanına erişim sağlanabilir. Kafa tabanı tümörünü çıkarmak için ileri cerrahi teknikler kullanılır. Minimal invaziv yaklaşım daha iyi sonuçların yanı sıra ameliyat sonrası iyileşme sürecini kısaltır.
Açık Ameliyat: Endoskopik cerrahi yöntemle tümörün çıkartılması mümkün değilse açık ameliyat yapılır. Bu prosedür yüz bölgesinde ve kafatasında kesiler gerektirebilir. Cerrahların, tümöre ulaşılabilmesi ve çıkarılabilmesi için bazı kemik parçalarını çıkarmaları gerekebilir.
Radyocerrahi: Tümörü hassas bir şekilde hedeflemek için iyonlaştırıcı radyasyon ışınları kullanır. Böylece çevredeki yapılar az radyasyon alır. Tek başına bir tedavi olarak veya cerrahiden sonra tamamlayıcı tedavi olarak kullanılabilir. Özellikle cerrahi olarak ulaşılması zor olan birçok tümör bu tekniklerle tedavi edilebilmektedir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız