Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
OMURİLİK KANAL DARLIĞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Paylaş:
OMURİLİK KANAL DARLIĞI NEDİR?
 
Omurilik kanal darlığı, sinirlerin ve omuriliğin içinden geçtiği kemik kanallarının daralmasıdır.. Bel eklemlerindeki yıpranmalar,  eklemlerin ve bağ dokularının, sinirlerin serbestçe hareket etme alanını kısıtlayarak genişlemesine ve kalınlaşmasına neden olabilir.. Sıkışmış sinirler etkilenir ve bacaklarınızda, sırtınızda, boynunuzda veya kollarınızda ağrı, kramp, uyuşukluk veya güçsüzlüğe neden olur. İlaçlar, fizik tedavi ve omurga eklemlerine yapılan enjeksiyonlar semptomların kontrolüne yardımcı olabilir.  Bu tedavilerden fayda görülmezse omuriliği ve omurilikten çıkan sinirleri rahatlatmak için ameliyat gerekebilir...
 
Omurgamız vertebra denilen hareketli 24 kemikten oluşur... Omurlar, omurların birbirine sürtünmesini önleyen, amortisör görevi gören disklerle ayrılır. Her omurun ortasında omurilik kanalı adı verilen içi boş bir alan bulunur. Omurga sinirleri, vücudumuza yayılmak üzere omurlar arası foramenlerden (ayrıca sinir kök kanalı olarak da adlandırılır) omurga kanalından çıkar. Hem omurga hem de sinir kök kanalları kemik ve bağ dokularıyla çevrilidir.. Kemik değişiklikleri kanalları daraltabilir ve omuriliği veya sinirleri sıkıştırabilir.
 
Omurilik kanal darlığı, zaman içinde kademeli olarak gerçekleşen ve aşağıdakileri ifade eden omurga yıpranmasına bağlı gelişen bir durumdur:
Omurga kanalı ve sinir kök kanallarının daralması
Bel  eklemlerinin genişlemesi
Bağ dokularının kalınlaşması ve sertleşmesi
kemik ve kemik mahmuzu aşırı büyümesi (Şekil 1)
 
  
 
Şekil 1. Normal bir omurda, omurga kanalı ve sinir kökü kanalları, omurilik ve sinirlerin geçişi için geniş bir alana sahiptir. Kanal darlığında, kemik mahmuzları, genişlemiş bel eklemleri ve şişkin bir disk, omurilik sinirlerinin sıkışmasına neden olacak şekilde sinir kök kanallarını kısıtlar; ayrıca lateral veya foraminal stenoz olarak da adlandırılır. 
Kanal Darlığı
 
 
Omurilik Kanal darlığı, omurganın herhangi bir bölgesinde (bel, boyun, sırt) oluşabilir, ancak en çok bel bölgesinde görülür. Neredeyse her yetişkinin omurga kanalı yaşla daralır; Ancak, çoğu insan için bu semptomlara neden olmaz. Sinir kök kanalının (lateral stenoz) daralması sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olur. Omurilik kanalının daralması (merkezi darlık), omuriliğe basar ve güçsüzlüğe neden olur.
Şikayetler Nelerdir ?
 
Belirtiler genellikle zamanla gelişir. Omurga kanalının hangi kısmının daraldığına bağlı olarak, farklı alanlarda donuk bir ağrı veya bazen keskin ve şiddetli ağrı hissedebilirsiniz. Ağrı gelip gidebilir veya sadece yürüyüş gibi belirli aktiviteler sırasında ortaya çıkabilir.
 
Bel bölgesinde darlık , kalçada başlayan ve her iki uyluk sırtının arkasına yayılan ve bazen siyatik sinirin uyardığı bölgelere yayılan karıncalanma veya uyuşma gibi ağrıya neden olabilir. Darlık ayrıca, nörojenik klodikasyona yani belli bir mesafe yol yürüdükten sonra, bacaklarda kramp ağrısına ve zayıflığa uyuşmaya neden olabilir. tipik olarak durma ve oturma veya dinlenme ile bacaklardaki ağrı, kramp ve kasılmalar geçer. Zamanla belirtiler artar, kişinin fiziksel dayanıklılığını azaltır. Yürüteç veya destekleyici bir nesnenin üzerine yaslanmak, yürürken ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
 
Bacak ağrısı ve kramp, periferik arter hastalığının neden olduğu bacaktaki atardamarların daralması olduğunda ortaya çıkan vasküler klodikasyonun bir işareti olabilir. Ağrı, bacak kaslarınız yeterli kan almadığı için oluşur. Bacak semptomlarınızın damar hastalığı veya beldeki darlıktan mı kaynaklandığını doktorun belirlemesi önemlidir. En önemli fark, yokuş yukarı yürürken damar hastalığında daha kötü olması, öne doğru eğilerek rahatlamaması ve istirahat halinde de bacaklarda ağrıların olmasıdır.
 
Boyunda darlık , boyundan, omuzlardan aşağıya, kollara ve ellere yayılan karıncalanma veya uyuşukluğa neden olabilir. Omurilik  üzerine boyun omurga içinden geçtiği basınç, servikal spondilotik miyelopati olarak adlandırılan kol ve bacaklarda güçsüzlüğe ve spastisiteye neden olabilir. Spastisite, kaslarınız üzerindeki kontrolünüzü kaybettiğiniz ve yürüme, ayaklarınızı yerleştirme veya nesneleri düşürmekte zorluk çekeceğiniz anlamına gelir. Yürürken denge ve koordinasyonla ilgili sorun yaşayabilirsiniz.Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız