Beyin pili ameliyatı olan ilerlemiş parkinson hastası Fahriye Hanım yukarıdaki videoda da görüldüğü üzere sağlığına kavuştu. Şikayetleri neredeyse kaybolarak hastalığın ilk başladığı yıllara geri döndü. Hastamızın söylemleriyle ilk olarak süreci özetledikten sonra parkinson beyin pili ameliyatı ile ilgili genel bilgiler vererek yazımızı sonlandıracağız...
Fahriye Hanım ilk ortaya çıkış sürecini şöyle anlatıyor: "Yıllar önce başlamış. Biz farkına varmadık. Omzumda çöküntü vardı benim.. Bir gece oturduğum yerde kolumda titreme başladı. Acile gittik. Yüz felci dediler.."
Gördüğümüz üzere ilk belirtisini dinlenme titremesi şeklinde göstermiş. Hastamız genç olduğu için hastaneye başvurduğunda parkinson ihtimali göz ardı edilmiş. Maalesef her yaştan insanda parkinson rahatsızlığına rastlayabiliyoruz.. Ancak belirtileri birçok rahatsızlıkta ortak olduğu için özellikle genç parkinson hastalarında ilk tanı yanlış konulabiliyor...
Devamını Fahriye Hanımın eşinden dinleyelim: "İlk zamanlar parmağındaydı. Daha sonra ele geldi, bileğe geldi, kola geldi, diğer kola geçti, yüze geldi, ağız çene titremeye başladı" şeklinde anlatıyor. Parkinson hastalığının ilerleyişinin 4-5 yılın kısa bir özeti aslında bu. Titremeleri o kadar artmış ki Fahriye Hanım’ın günlük yaşamını da doğrudan etkilemeye başlamış. "İlk başlarda bu kadar fazla değildi. Son zamanlarda iyice arttı. Parmaklarım tutmuyor, giyinirken yemek yerken zorlanıyorum" diyor Fahriye Hanım.
Parkinson hastaları sadece motor semptomlarla mücadele etmiyorlar.. Aynı zamanda yardımsız yaşayamaz duruma gelince sosyal ilişkileri de hastalıktan etkileniyor. Belki bu durum titremeler kadar yıkıcı sonuçlara neden olabiliyor. Beyin pili ameliyatından beklentisini anlatırken duygusal anlar yaşayan Fahriye Hanım: "Bir kızım var ondan bebek beklemek, annanne olmak, her işimi kendim yapabilmek, sokaklarda rahat rahat dolaşmak istiyorum" diye özetliyor bu durumu.
Beyin pili ameliyatı olan Fahriye Hanım başarılı bir ameliyat geçirdiğini, durumunun iyi olduğunu belirtiyor. Bu aşamadan sonra Fahriye Hanım’ın ilaç ve pil ayarları yapılacak. Düşük dozda çalışan pilde bile semptomları oldukça azalmış görünen hastamızın İlaç ve pil ayarını tatlı bir dengeye oturtup şikayetlerini tamamen gidermeyi hedefliyoruz..
Peki nedir parkinson beyin pili tedavisi?
Beyin pili tedavisi levodopanın geliştirilmesinden bu yana parkinson tedavisindeki en önemli ilerlemedir. Yukarıdaki videoda da görüldüğü üzere parkinson hastalarının titreme, yavaşlık, vücut katılığı, hareket zorluğu gibi motor semptomlarını önemli ölçüde azaltır.
Beyin pili sistemi üç bileşenden oluşur
Elektrot
Kafatasındaki küçük bir açıklıktan beyne implante edilen ince, yalıtılmış bir teldir. Elektrotun ucu, hedeflenen beyin bölgesi içine konumlandırılır.
Uzatma kablosu
Elektrotları beyin piline bağlayan baş, boyun ve omuz derisinin altından geçirilen, bu sayede dışarıdan fark edilmeyen yalıtılmış bir teldir.
Pil
Üçüncü bileşendir ve genellikle köprücük kemiğinin yakınında deri altına implante edilir. Bazı durumlarda göğsün alt kısmına veya karın üzerinden deri altına implante edilebilir
Ameliyatı nasıl yapılır?
Ameliyat iki aşamadan oluşur. İlk aşamada lokal anestezi altında elektrotlar baş üzerine yerleştirilen bir çerçeve yardımıyla önceden belirlenen koordinatlara yerleştirilir. Hasta bu sırada uyanıktır. Elektrotlar yerleştirilirken aynı zamanda bilgisayar yardımıyla sinyaller dinlenerek hastanın en iyi yarar göreceği nokta tespit edilir. Bu aşamada elektrotların uçları geçici olarak pile takılarak hasta ile de konuşularak yerleştirme işlemi tamamlanır. Elektrotlar aktif hale getirilir getirilmez ameliyat sırasında dahi hasta motor semptomlarındaki düzelmeyi fark eder.
İkinci aşamada ise genel anestezi altında elektrotlara sinyal gönderecek olan pil göğüs boşluğuna yerleştirilir ve uçları deri altından beyne önceden takılan elektrotlara bağlanır.
Ameliyatın ardından belirli bir süre sonra pil uzaktan kumanda yardımıyla aktif hale getirilerek programlanır.
Beyin pili sonradan programlanabilir kapatılıp açılabilir
Tedavinin en önemli avantajlarından birisi beyin pilinin uzaktan kumanda yardımıyla sonradan ayarlanabilmesi, gerekirse kapatılıp açılabilmesidir.
Tedavi parkinson semptomlarını ne kadar azaltır?
Uygun hastada hastalığın belirtilerini ilk başladığı yıllara geri götürür. İlaca olan bağımlığı oldukça azaltır. Beyin pilinin en başta gelen tedavisi olan levodopa içeren ilaçlar zamanla, bir yandan da hastalığın ilerlemesiyle birlikte, yan etkiler ortaya çıkartır. Ayrıca ilaçlar artık hastaya eskisi kadar fayda sağlamamaya başlar. Dozlar artar bir taraftan yan etkiler de artar. Beyin pili tedavisi ile hem hastanın semptomları ilaç kullanmadan azaltılır. Hem de hastanın ilaca olan bağımlılığı azaltılarak ilacın yan etkilerinden de korunma sağlanır. Beyin pili sağlıklı beyin dokusuna zarar vermez veya sinir hücrelerini tahrip etmez.
Her parkinson hastası ameliyat için uygun mu?
Hastalarımızın ya da hasta yakınlarının bize devamlı sorduğu bir sorudur. Beyin pili tedavisi benim için uygun mu? Ya da babam, kardeşim için uygun mu?
Tedaviye uygun olup olmadığınıza yani beyin pilinin sizin hastalığınız özelinde fayda sağlayıp sağlamayacağına ancak yapılacak bir dizi test, hastalık öykünüz, hastalığınızın parkinson ilaçlarına ne ölçüde yanıt verdiği, yaşınız, diğer rahatsızlıklarınız gibi size özel hususların birlikte değerlendirilmesi sonucu karar verilebilir.
Önemle belirtmek gerekir ki beyin pili tedavisinde hasta seçimi çok önemlidir. Hastanemizde yıllardır beyin pili ameliyatlarını bu işle özel olarak ilgilenen bir ekiple birlikte başarıyla yapmaktayız. Beyin pili tedavisi için uygun aday olup olmadığınızı öğrenmek için iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak bizimle iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.
9 yıldır Parkinson hastası yım beyin pili ameliyatı olacağım doktorum onayladı inşallah daha iyi olurum
detaylı bilgi ve muayene için 0212 867 75 00 dan randevu alınız