Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
YETİŞKİNLERDE HİDROSEFALİ
Paylaş:
Beyin milyarlarca hücre içerir... Bu hücreler genel anlamda kafatası, beyin zarı ve beyin omurilik sıvısı tarafından korunur.. Kafatası içerisinde bulunan bütün yapılar sabit oranlarda denge içerisindedir. Bu oranlar çeşitli nedenlerle bozulduğunda değişen ve artan basıncın etkisiyle yapısal hasar meydana gelir.. Hidrosefali bu etkiyi oluşturan nedenlerden birisidir.. Beyin omurilik sıvısının fazlalığından kaynaklanır...
Beyin omurilik sıvısı önemli besinleri ve kimyasalları kandan beyne iletir, atık ürünleri uzaklaştırır ve beyni korur.  Yetişkinlerde beyin gün içerisinde ortalama yarım-bir litre beyin omurilik sıvısı üretiir. Bu sıvı beyinden çıkmadan önce ventriküller arasında akar, görevini yerine getirdikten sonra boşaltılır.  Sıvının beynin dışına akışı kesintiye uğradığında veya engellendiğinde beyin içerisinde çok fazla sıvı birikir. Kafatası sabit hacimde olduğu için artan basınç ventriküllerin genişlemesine sebep olarak beyindeki olağan akışı bozar... Ölüme ya da yaşamsal fonksiyonların kaybına neden olabilir.. 
Hidrosefali kontrol edilebilir. Erken dönemde uygun tedavi ile hastalar eski yaşamlarına dönebilir. Her yaşta görülebilir, ancak genellikle bebeklerde ve 60 yaş üstü kişilerde görülür.  

Hidrosefali nedenleri 

Hidrosefali beyin omurilik sıvısının emilimindeki azalma, tıkanıklık ya da nadir olarak fazla üretiminden ileri gelir. Bu duruma kafa travması, doğumsal problemler, beyin kanaması, beyin tümörü, merkezi sinir sistemini etkileyen enfeksiyon hastalıkları neden olabilir. Bazı hidrosefali vakalarında ise neden bilinmemektedir. 

Yetişkinlerde hidrosefali (Normal basınçlı hidrosefali) 

Yetişkinlerde hidrosefali beyin omurilik sıvısının boşaltım yollarının kademeli olarak tıkanmasından kaynaklanır. Beynin içindeki ventriküller basınçta çok az artışla veya hiç artış olmadan genişler. Nedenleri kafa travması, beyin kanaması, menenjit veya tümör kaynaklı olabilir. Ancak vakaların çoğunun nedeni bilinmemektedir. Normal basınçlı hidrosefali çoğunlukla 60 yaşın üzerinde ortaya çıkar. Yavaş yavaş geliştiği için sık sık alzheimer, parkinson va yaşlılık belirtileriyle karıştırılır. 

Belirtileri 

Yürüyüş problemleri, nefes almada güçlük, baş ağrısı, nöbet, görme sorunları, kusma, sinirlilik, hafızada azalma, kafa karışıklığı yaygın belirtilerdir. Bu belirtilerin bir ya da ikisi görülebilir. Öğrenme, sosyal beceriler, hafıza ve problem çözme ile ilgili zorluklar hidrosefalinin en yaygın komplikasyonları arasındadır. Bebeklerde ve çocuklarda ise kafa büyümesi ve bıngıldakta şişlik görülebilir. 

Tedavisi  

Şant implantı  

Fazla sıvıyı beyinden uzaklaştıran bir kateter (sağlam plastikten yapılmış esnek bir tüp) bir ucu ventrikül içine diğer ucu vücudun karın, kalp veya akciğerler gibi sıvının boşaltılabileceği ve emilebileceği başka bir bölgeye gelecek şekilde deri altına yerleştirilir. Bir tür drenaj yöntemidir.  
Şant hayat kurtarıcıdır, kalıcı olarak yerleştirilen bölgede kalır. Ancak bazen mekanik arıza nedeniyle tıkanabilir. Yine bazen kataterin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekebilir. Bu nedenle şant takılı hastalar düzenli olarak takip edilmelidir. 

ETV (Endoskopik Üçüncü Ventrikülostomi 

Şant implantının alternatifi Endoskopik Üçüncü Ventrikülostomi (ETV) adı verilen başka bir cerrahi yöntemdir. Kulakçıkta delik açılarak sıvının akışının sağlanması prensibine dayanır. ETV ameliyatı olan hastalar özenle izlenmelidir. Hidrosefali semptomları geri gelirse tıbbi yardım almalıdır. ETV başarı şansı düşük olabileceği için önerilmeyebilir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız