Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
BRADİKİNEZİ NEDİR?
Paylaş:
Bradikinezi terimi ilk olarak James Parkinson tarafından Parkinson hastalığının temel belirtilerinden birisini tanımlamak için kullanılmıştır.. Ancak yalnızca Parkinson değil hareket bozukluklarına neden olan diğer rahatsızlıklar ve ilaç yan etkileri de bradikineziye neden olabilir.. Parkinson hastalarının tamamına yakını bu problemi yaşarlar...

Peki Bradikinezi nedir?

Bradikinezi hareketin yavaşlamasıdır.. Bir yerden bir yere yürümek, dönmek, harekete başlamak, devam ettirmek yavaşlar. Hareketler küçülür.. Yürüyüş sırasında adımlar kısalır. Yazı karakteri ilk yazmaya başlandığında normal olsa da kelimeler ilerledikçe küçülür ve eğilir. Düğme iliklemek, baş parmakla işaret parmağının ard arda buluşması gibi kompleks ve sırayla yapılan motor hareketler zorlaşır ya da yapılamaz.. Ayak sürümesi görülebilir. Bradikinezi ilerlerse akinezi de görülebilir. Akinezi hareketin yokluğunu ifade eder. Diğer taraftan hareketin yavaşlaması sadece istemli hareketlerde değil reflektif hareketlerde de söz konusudur. Yutkunma, yürürken ellerin ve ayakların koordineli hareketi, mimikler gibi hareketler de yavaşlar...
Parkinson ilerledikçe konuşma güçlüğü de görülebilir. Konuşma daha sessiz olur ve tek tonda yapılmaya başlar. Konuşmanın bazı yerlerinde mırıldanmalar görülebilir. Duygu ve düşünceler akla gelmesine rağmen ifade de zorlanılır. Mimiklerdeki azalma, hareketlerdeki yavaşlama ve eğik duruş gibi Parkinson'un motor semptomları konuşma problemlerine eklenir. Zaten konuşmada güçlük çeken hasta mimiklerle ya da duruşuyla da kendisini ifade edemez. Ayrıca bilişsel problemler de meydana gelirse doğru kelimeleri bulmak daha da zorlaşır ve konuşma giderek yavaşlar...

Tedavisi

Parkinsondan kaynaklı bradikinezi semptomlarını azaltmak için dopamin içeren ilaçlar kullanılır. İlaçlar hastalığı iyileştiremese de yakınmaları azaltır. Ancak hastalığın ilerleyişini durduramaz.  Hastalık ilerledikçe ilaç tedavisi etkisini yitirmeye başlar.
Uygun hastada ilaç tedavisinin etkisiz kaldığı durumlarda Parkinson yakınmalarını, hareket yavaşlığının da dahil olduğu semptomları gidermek için beyin pili tedavisi kullanılır. Amaç beyindeki hareket bozukluğuna neden olan aktiviteyi elektriksel sinyaller yardımıyla düzenlemektir. Etkisi kanıtlanmış, uygun hastada kullanıldığında oldukça başarılı bir yöntemdir.
Beyin pili ameliyatı ile beyindeki önceden planlanan bölgelere yerleştirilen iki adet elektrot, göğüs altında kalp piline benzer bir cihaz olan beyin nörostimülatörüne bağlanır. Sinyallerin derecesi beyin nörostimülatörü tarafından belirlenir. Uzaktan kumanda yardımıyla kapatılıp açılabilir, programlanabilir.
Yavaşlayan harekete rağmen aktif kalmak önemlidir. Hastalar mümkün olduğunca günlük aktivitelerini kendileri yapmalıdırlar. Hasta yakınları bradikinezi yaşayan yakınlarını cesaretlendirmeli, yataklarına, sandalyelerine yakın yerlere ayağa kalkmaları için tutunacak aparatlar yaptırmalı, takılıp düşebilecekleri malzemeleri halıları kaldırmalı ve hastalara moral vermelidirler.
Hastanemizde Parkinson rahatsızlığı ile özel olarak ilgilenen uzman bir ekiple beyin pili ameliyatlarını başarı ile uygulamaktayız. Hastalığınızın tedavisi için beyin pili tedavisinin önerilip önerilmediğini, tedavi için uygun aday olup olmadığınızı öğrenmek için iletişim bilgilerimizi kullanarak randevu alabilirsiniz.
Sağlıklı günler…
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız