Tümör anormal doku büyümesidir... Beynimizde ya da vücudumuzun hemen hemen her bölgesinde oluşabilir.. Beyin tümörü çevresinde yaşamsal fonksiyonları kontrol eden çok sayıda hassas doku olması nedeniyle özel önem arz eder... Bir de tedavi olması gereken kişi çocuksa hangi tedavinin uygulanacağı, cerrahi gerekliyse nasıl yapılacağı konularında daha fazla düşünmek, hastaya özel yaklaşımlar belirlemek gerekir. Maalesef çocuklarda, bazen bebeklerde dahi beyin tümörü ile karşılaşabilmekteyiz... Çocuklarda beyin tümörü vücudun diğer bölgelerinde görülen tümörlere göre en sık görülen tümördür...
Çocuklarda Beyin Tümörü Türleri
Bulunduğu bölgeye, yapısına göre çeşitli isimlerle adlandırılırlar.. Ancak temel olarak iyi ve kötü huylu tümörler, birincil ve metastatik tümörler şeklinde kategorize edilebilir. İyi huylu tümörler kanser hücreleri içermez. Bu nedenle çıkarıldıktan sonra genellikle tekrarlamaz. Sınırları nettir. Çevre dokuları sarmazlar. Ancak iyi huylu tümörler de boyutları ve beyindeki konumları nedeniyle kanserli tümörlere benzer semptomlara neden olabilir. Kötü huylu beyin tümörleri ise genellikle hızlı büyür ve çevre dokulara yayılır. Tedaviden sonra tekrarlayabilir. Bazen kanser olmayan beyin tümörleri; boyutları, konumları ve beynin hayati işlevlerine verebilecekleri zarar nedeniyle kötü huylu olarak adlandırılırlar. Tümörün ilk oluşum yeri beyin ise birincil, diğer organlardan beyne yayılmışsa metastatik olarak adlandırılır.
Semptomları
Kafatası hacmi sabittir. Bu nedenle beyin tümörleri hem yetişkinlerde hem de çocuklarda büyüdükçe kafa içi basıncın artmasına neden olur.
Belirtiler:
· Baş ağrısı
· Nöbet
· Mide bulantısı ve kusma
· Vücudun herhangi bir bölgesinde karıncalanma, uyuşma hissi
· Kişilik, zihinsel aktivite değişiklikleri
· Kafatası gelişimini henüz tamamlamamış çocuklarda büyüyen baş çapı
· Bilinç kaybı ya da baygınlık hali
Büyüyen tümörün konumuna bağlı olarak baskıladığı hücrelere göre farklı semptomlar da görülebilir. Örneğin, beyincik bölgesine yerleşen tümör çocukların hareket, yürüme, denge ve koordinasyonunda sorun yaşatabilir. Tümör görmeden sorumlu olan bölgeleri etkiliyorsa çocuk görme değişiklikleri yaşayabilir.
Çocuklarda beyin tümörü tedavisi
Tedavi kararı ve türü tümörün derecesi, konumu, tipi ve boyutuna göre farklılık gösterir.
Ameliyat
Bebeklerde ve çocuklarda beyin tümörü cerrahi olarak çıkartılmayı veya biyopsiyi gerektirebilir. Tümörün cerrahi olarak çıkartılması gerekiyorsa son yıllarda gelişen nöronavigasyon, nöromonitörizasyon gibi teknolojilerin yardımıyla tümör dokulara zarar verilmeden tamamen çıkartılabilmektedir.
Çocuğun ameliyat sonrası takibi, nörolojik gelişiminin izlenmesi, yan etkilere ve tümörün nüksetmesine karşı koruma sağlanması için önemlidir.
Radyoterapi
Tümör dokusu ve az miktarda çevreleyen doku üzerine, yüksek enerjili radyasyon ışınlarının odaklanması ile tümörün küçültülmesi ya da temizlenmesi amacıyla uygulanır. Ameliyattan önce ya da sonra uygulanabilir. Cerrahinin mümkün olmadığı durumlarda tek başına tedavi seçeneği olabilir. Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda beyindeki gelişim nedeniyle radyasyon çok dikkatli kullanılmalıdır.
Kemoterapi
Kemoterapi birçok beyin tümörü tipi için kullanılan kimyasal bir ilaç tedavisidir. Kemoterapi ağızdan (hap şeklinde), damar yoluyla veya doğrudan beyin omurilik sıvısına veya beyin tümörünün cerrahi olarak çıkarılmasından sonra çıkarıldığı alana enjekte edilebilir.
Sonuç olarak çocuklarda beyin tümörü başarılı bir cerrahi girişim ile tedavi edilebilmektedir. Tümör iyi huyluysa ameliyat tek başına yeterli olurken kötü huylu tümörlerde ameliyat sonrası radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler uygulanmaktadır. Çocuklarda yetişkinlere oranla genellikle daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.
Tedavide geç kalmamak, erken teşhis başarıyı büyük oranda arttırır. Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.