Epilepsi ameliyatı epileptik nöbetleri durdurmak amacıyla yapılır.. Uygun hastalarda başarılı ve etkili bir tedavidir. Uygun hastalar ameliyat olarak ataktan kurtularak ilaçları tamamen bırakabilir.. Ameliyat kararı verilmeden önce her hastanın tıbbi geçmişi ve yapılan tetkiklerin sonuçları ayrıntılı olarak uzman hekimlerce incelenmeli ve hasta özelinde tartışılmalıdır...
Hangi hastalar epilepsi ameliyatı için uygundur?
Epilepsi tedavisinde ilk seçenek daima ilaç tedavisidir.. İlaç tedavisi ile nöbetleri azalan, normal yaşamlarına devam edebilen epilepsi hastalarında ameliyat gerekli değildir. Ancak ilaçları uzun süredir kullanmasına, farklı ilaç ve dozajları denemiş olmasına rağmen nöbetleri arzu edilen düzeyde azalmayan, nöbetler nedeniyle normal yaşamına devam edemeyen hastalar epilepsi ameliyatından fayda görebilir. Ancak her hasta ameliyata uygun olmayabilir. Ameliyat öncesi yapılacak tetkiklerle kişinin epilepsi ameliyatı olup olamayacağı, ameliyattan görebileceği fayda ihtimali ve riskler detaylı olarak analiz edilebilir.
İlaçtan fayda görmeyen dirençli epilepsi hastalarında aşağıdaki durumlarda ameliyat seçenek olabilir:
Ameliyatın riskleri
Ameliyatın amacı önemli beyin fonksiyonlarına zarar vermeden nöbetleri durdurmaktır. Teknolojideki ilerlemeler sayesinde epilepsinin tam olarak nerede başladığı giderek daha iyi belirlenmekte ve beyin fonksiyonları haritalanabilmektedir. Bununla birlikte her beyin ameliyatı kendi içerisinde farklı riskler taşır. Ameliyatın risklerini söyleyebilmek ancak kişi özelinde, beynin hangi bölgesinde ameliyat gerekli olduğuna bağlı olarak değişecektir. Yani kısaca risk değerlendirilmesi ancak detaylı muayene ve testlerden sonra hasta özelinde yapılabilir diyebiliriz.
Ameliyat nasıl yapılır?
Epilepsi ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Beyne ulaşmak için kafatasında minimal bir açıklık oluşturulması gerekir. Cerrah açıklıktan epilepsi odağına ulaşarak hastalıklı bölgeyi çıkartır. Ameliyat yaklaşık 5-6 saat sürer. MRI sırasında görülen lezyon varlığı hastanın cerrahi adaylık olasılığını ve nöbetlerden kurtulma olasılığını artırır. MRI ile lezyon bölgesi saptanamayan hastalarda nöbet odağını belirlemek için beyni haritalamaya yarayan ek yöntemler kullanılabilir.
Epilepsi Ameliyatı Sonuçları
Epilepsi cerrahisinin sonuçları genellikle iyidir. Ameliyat edilen hastaların yaklaşık yüzde yetmişi ameliyattan sonra nöbetlerden tamamen kurtulur.
Vagal sinir stimülatörü (Epilepsi pili)
Epilepsi cerrahisinden başka bir seçenek vagal sinir stimülatörü halk arasında bilinen adıyla epilepsi pilidir. Özellikle yukarıda bahsettiğimiz cerrahi yöntemin uygulanamadığı, epilepsi odağının net olarak bulunamadığı ya da odağın çıkartılmasının riskli olduğu hastalar için uygun bir tedavi yöntemidir. Epilepsi pili ameliyatında köprücük kemiği arkasına yerleştirilen pil aracılığı ile boyundan geçen sol kraniyal sinire küçük elektriksel uyarılar iletilir. Bu elektriksel uyarılar sinirin kendi sinyallerini üretmesini sağlar. Bu sinyaller nöbetleri kontrol etmek, sayılarını azaltmak için sinir tarafından beyne iletilir. Yapılan çalışmalarda epilepsi pilinin hastaların yaklaşık yarısında semptomları önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur.