Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
HİPOFİZ ADENOMLARI TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?
Paylaş:
Hipofiz adenomları hipofizden kaynaklanan tümörlerdir. Büyük çoğunluğu yavaş büyür ve iyi huyludur. Yani kanserli değildir. Vücudun diğer bölgelerine yayılmaz.. Ancak büyüdükçe yakındaki yapılara baskı uygulayarak semptomlara neden olabilir.. Hipofiz bezelye büyüklüğünde, beynin tabanına bağlanan bir bezdir. Burun ve sfenoid sinüsün arkasında, hipotalamus adı verilen diğer önemli ve ilgili yapının hemen altında bulunur..  Hipofiz hormonların dengesini düzenler.. Büyüme, gelişme ve üreme gibi birçok süreci kontrol eder. Ayrıca böbrekler, göğüs ve rahim gibi bazı organların da işlevini kontrol eder. Kısaca vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması noktasında hayati bir organdır... Bu nedenle tümör büyüyerek hipofiz bezinde yer alan hücreleri etkilemeye başladığında birçok farklı semptoma neden olabilir.. 

Hipofiz adenomları hangi belirtilere yol açar? 

Belirtiler tümörden etkilenen hücrelerin salgıladığı hormona bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda tümöre rağmen hipofiz etkilenmez ve herhangi bir belirti görülmeyebilir. Genel belirtileri arasında    baş ağrısı, görme sorunları (çift görme, görme kaybı), mide bulantısı ya da kusma, duygu ve davranış değişiklikleri, koku duyusunda değişiklikler, cinsel işlev bozukluğu, kısırlık, aşırı yorgunluk, kilo değişiklikleri, yüksek tansiyon, kadınlarda adet değişiklikleri, göğüsten süt gelmesi gibi birbirinden oldukça farklı semptomlar bulunur..

Tedavisi 

Hipofiz adenomları cerrahi, ilaç, radyoterapi veya bu tedavilerin kombinasyonu ile tedavi edilir. Bazı durumlarda semptomu olmayan hasta yalnızca takip edilebilir. Periyodik takiple adenomun büyüyüp büyümediği kontrol edilir. Takip ciddi semptomlara neden olmayan küçük tümörlerde veya ileri yaş ya da diğer önemli tıbbi sorunları olan kişilerde uygulanır. Bazı hipofiz adenomlarında tümör, tümörü küçülten ve semptomları hafifleten ilaçlarla tedavi edilebilir. 
Ameliyat: Ameliyatta amaç tümörün çıkartılmasıdır. Ameliyatta minimal invaziv yöntemlerle burun ve sinüslerden yapılan küçük bir açıklığa yerleştirilen kamera kullanılarak hipofiz bezine ulaşabilir. Bu yaklaşıma transsfenoidal teknik denir. Bu teknikte ameliyat daha çok burun ve sinüs ameliyatlarına benzer. Tedavi sonrası iyileşme süresi kısadır. Bu yaklaşımın kullanılamadığı durumlarda hipofiz ve adenoma ulaşmak için mikro cerrahi yöntemiyle kafatasına müdahale edilmesi gerekir. 
Radyoterapi: Radyoterapi kanser hücrelerini öldürmek ve tümörleri küçültmek için yüksek enerjili X ışınları kullanılmasıdır.  
Hangi tedavinin uygulanacağı hipofiz adenomlarının etkilediği bölgeye, derecesine, hastanın yaşına ve semptomlarına göre değişiklik gösterir. Bu nedenle ancak hasta özelinde değerlendirme yapılabilir. 
Muayene ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız