Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
İNME NEDİR? NEDEN KAYNAKLANIR?
Paylaş:
Diğer bütün hücreler gibi beyin hücreleri de ihtiyaçları olan besin ve oksijeni kan aracılığıyla sağlar... İnme beyne ya da beynin bir bölümüne giden kan akışındaki ani bir kesintidir. Beslenemeyen hücreler hızla ölmeye başlar... İnme acil tedavi gerektirir... İskemik ve hemorajik inme olmak üzere iki ana nedeni vardır...

Hemorajik inme:

Hemorajik inme beyin damarlarındaki yırtılmadan kaynaklanan subaraknoid kanamalardır.. Damardaki yırtılma nedeniyle damarın beslediği hücrelere yeterli miktarda kan ulaşamaz. Bu hücreler hızla ölmeye başlarlar. Diğer taraftan beyin boşluğuna akan kan nedeniyle kafa içi basınç yükselir. Hidrosefali, vazospazm, hematom sonrası beyin herniasyonu gibi beyin dokularının kaybıyla ya da ölümle neticelenebilecek olumsuzluklar yaşanabilir..
Subaraknoid kanama çoğunlukla beyin anevrizması adı verilen arter duvarındaki baloncuklardan kaynaklanır. Damarın en zayıf olduğu noktada arter duvarı zayıflayarak yırtılmaya meyilli hale gelir. Subaraknoid kanama gençler de dahil olmak üzere her yaşta ortaya çıkabilir. Kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülür. (Ayrıntılı bilgi için bkz kanamış beyin anevrizması)
Hemorajik inmenin bir diğer nedeni ise arteriyovenöz malformasyon adı verilen anormal kan damarı yapılanmasıdır.

İskemik inme

Tüm inmelerin yaklaşık yüzde 80’den fazlasını oluşturan en yaygın inme türüdür. Beyindeki veya beyne kan taşıyan bir arter tıkandığında ya da daraldığında ortaya çıkar. Tıkanma plak ya da kan pıhtısından kaynaklanabilir.
Vücudun herhangi bir yerindeki arter pıhtı ya da plak nedeniyle daraldığında oluşan damardaki kan akışı tamamen durabilir ya da daralan damarın beslediği organ ve dokulara yetemeyecek seviyede azalabilir. Diğer taraftan pıhtı ya da plak oluşan damardan kopan pıhtı parçası beyindeki daha küçük bir damarı tıkayabilir. Bu durumda da pıhtının tıkadığı damarın beslediği beyin bölgesine göre farklı problemler ortaya çıkar.

İnme belirtileri

·         Yüz, kol veya bacakta ani uyuşukluk veya güçsüzlük (özellikle vücudun bir tarafında)
·         Aniden ortaya çıkan kafa karışıklığı
·         Konuşma veya konuşmayı anlamada zorluk
·         Görme problemleri
·         Ani oluşan yürüme güçlüğü
·         Baş dönmesi, denge veya koordinasyon kaybı
·         Nedeni bilinmeyen ani şiddetli baş ağrısı
·         Baygınlık, koma hali

Tedavisi

İskemik inmeyi mümkün olduğunca çabuk tedavi etmek önemlidir. Ne kadar erken tedavi edilirse kalıcı hasar ve ölüm riski o kadar azalır. Tedavi toplardamar içerisinden verilen pıhtı eritici ilaç ya da damar içi anjiyografik yöntemi içerebilir. Erken müdahale ile hasta herhangi bir hasar almadan iyileşebilir. Bu nedenle inme belirtilerini tanımak ve belirtisi olan hastaları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hastaneye ulaştırmak çok önemlidir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız