Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
Paylaş:
Parkinson genellikle 60’lı yaşlarda teşhis edilen, ilerleyici, nörolojik bir rahatsızlıktır. Beyindeki dopamin üreten hücrelerin dejenerasyonu sonucu ortaya çıktığı düşünülür. Parkinsonizm ise parkinson hastalığı sonrası ortaya çıkan belirtilere verilen ortak bir isimdir. Bu belirtilerin kaynağı parkinson olabileceği gibi başka rahatsızlıklar, ilaç yan etkileri, kafa travmaları, metabolik rahatsızlıklar da olabilir. Parkinsonizm özellikle 60’lı yaşlardan sonra yaygın bir şikayettir. Boksör Muhammed Ali, geleceğe dönüş filminin başrol oyuncusu Michael J. Fox, Eski Başbakan Bülent Ecevit, Ressam Salvador Dali parkinson hastalığı ile mücadele etmiş ünlü kişilerdir..

Parkinsonizm belirtileri:

Titreme

Genellikle dinlenme titremesi ile karakterizedir. Bir parmakta başlar ele, kola ve diğer organlara yayılır...

Hareket yavaşlığı

Hareketlerdeki yavaşlama zamanla artar. Günlük ihtiyaçları karşılayacak kadar hareket etmek dahi zor hale gelir. Sandalyeye oturmak, kalkmak zaman alır...

Vücut katılığı

Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen katılıktan, kas sertliğinden dolayı hareket etmek zorlaşabilir..

Bozulmuş duruş ve denge

Duruşta eğrilik olabilir veya denge problemleriniz olabilir.

Refleksif hareketlerin kaybı

Yürürken göz kırpmak, gülümsemek veya kollarınızı sallamak da dahil olmak üzere refleksif hareketler yapmak zorlaşabilir. Kişi heyecanlı olsa da, sevinçli olsa da donuk bir yüz ifadesi olabilir.

Konuşma değişiklikleri

Normale göre hızlı ya da yavaş konuşma, kelimeleri karıştırma görülebilir. Vurgulamalar azalır..

Yazı değişiklikleri

Yazı karakteri değişir. Genellikle giderek küçülen karakterlerle yazı yazılır.
Parkinsonizm yukarıdaki belirtilerin her biridir. hepsinin birlikte görülmesi gerekmez. Diğer taraftan bu belirtilerin yanında yüksek tansiyon, göz bozukluğu, gözlerde kayma vb. parkinsonizmin ilişkili olduğu hastalığa özgü diğer belirtiler de görülebilir.

Parkinsonizimin kaynağını belirleme

Parkinson hastalığı ya da parkinsonizm için teşhiste kesinlik sağlayan testler maalesef yoktur.. Tanı hastanın öyküsü ve hekimin tecrübesi ile konulur. Ayrıca parkinsonizmin kaynaığının parkinson olup olmadığını ayırt etmek zordur. Bu nedenle benzer belirtileri gösteren hastalar çoğu zaman parkinsonizm adı altında genel bir isimle ya da parkinson teşhisiyle karşılaşır. Tanının kesinliği zaman alabilir.
Parkinson Levodopa içeren ilaçlara iyi yanıt verir. Kaynağı parkinson olmayan parkinsonizmde ise Levodopa’ya yanıt oranı düşüktür. Parkinson ilerleyici bir rahatsızlık olmasına rağmen eğer hasta parkinson belirtileri göstermesine rağmen Levodopa’ya iyi yanıt vermiyorsa titremelerin kaynağı atipik parkinson olarak adlandırılan nedenlerdir. İkisi arasındaki ayrımı yapmak bazen hastaya parkinson ilaçları vererek nasıl yanıt verdiğini görmekle mümkündür..
Atipik parkinsonun genel bir tedavisi yoktur. Bazı ilaçlar belirtilere iyi gelebilir. Parkinsonizm kaynaığı parkinson haricinde kortikobazal dejenerasyon, Lewy cisimcikli demans, progresif supranüklear felç, multiple sistem atrofi, normal basınçlı hidrosefali, vasküler Parkinsonizm, ilaca bağlı parkinsonizm olabilir.

Parkinsonizm’den korunmak

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, hareketli ve stressiz bir yaşam, kafa travmalarından korunmak, kimyasal ve zararlı radyoaktif dalgalardan uzak durmak yararlı olabilir. Ancak parkinsonizmin kesin nedeni bilinmediği için kesin bir korunma yöntemi yoktur. Yine de özellikle çocukluktan itibaren kafa travmalarına karşı önlem almak, araçta kemer bağlamak, motosiklet, bisiklet kullanırken kask takmak, tansiyonu kontrol etmek vb. iyi yaşama dair önlemler parkinson ya da beyinle ilgili diğer rahatsızlıklardan korunmak için oldukça faydalıdır.

Parkinsonizm tedavisi

Parkinson hastalığında ilk tedavi yöntemi olan dopamin içeren ilaçlar (Levodopa), parkinsonizme neden olan diğer rahatsızlıklarda da etkili olabilir. Bununla birlikte, bazı parkinsonizm bozukluklarında Levodopa etkili değildir. Hem Parkinson hem de parkinsonizm için yaygın tedaviler, ilaçlarla ve ilaçsız tedavilerle en yüksek yaşam kalitesini sağlamak için semptomları tedavi etmeyi amaçlar.
Parkinson rahatsızlığında belirli bir aşamadan sonra parkinsonun tek cerrahi tedavisi olan beyin pili ameliyatı mümkündür. Ancak her parkinsonizm belirtisi gösteren hasta beyin pili tedavisi için uygun aday değildir. Beyin pili tedavisi için hastanın uygun olup olmadığına yapılacak bir dizi test, hastalık öyküsü, hastalığın ilaçlara verdiği tepki, hastanın yaşı, diğer hastalıkları, parkinsonun aşaması vb. faktörler göz önüne alınarak uzman bir heyet tarafından karar verilir. Levodopaya yanıt vermeyen atipik parkinsonizmin ise şu an için beyin pili ile tedavisi mümkün değildir.
Parkinsonizm belirtileri yaşıyorsanız tedavi seçenekleri için iletişim sayfamızdaki bilgileri kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
 
 
 
 
 
 
 
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız