KAPALI BEYİN ANEVRİZMA AMELİYATI
Beyin anevrizması, beyni besleyen ana atardamarda balon benzeri bir genişlemedir... Nasıl bir balon şiştiğinde incelirse, damar üzerindeki bu balon benzeri çıkıntı da normal damara göre zayıftır ve patlayıp beyin kanamasıyla sonuçlanır.. Bu tür bir kanama felç, koma ve / veya ölüme neden olabilir...
Anevrizmalar genellikle beynin tabanında, beyni besleyen ana damarların üzerinde subaraknoid boşluk olarak adlandırılan bir alanda bulunur. Anevrizma patlamasına bağlı gelişen beyin kanamasının tıbbi ismi de subaraknoid kanamadır...
Anevrizmaların büyüklükleri yaklaşık 3mm ile 10mm arasında değişir. 10mm’den büyük anevrizmalara dev anevrizmalar denir, özellikle yüksek risk oluşturur ve tedavisi zordur.. Beyin anevrizmaların neden oluştuğu, neden büyüdüğü ve patladığı kesin olarak bilinmemektedir.
Bununla birlikte, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, bazı anevrizmaların oluşumuna katkıda bulunduğuna inanılan bazı faktörlerin olduğuna inanılmaktadır:
• Hipertansiyon (yüksek tansiyon)
• Sigara
• Genetik yatkınlık
• Kan damarlarında yaralanma veya travma
• Bazı kan enfeksiyonlarının sonucu
KAPALI BEYİN ANEVRİZMA AMELİYATI ( ENDOVASKÜLER COİL )
Hem cerrahi olarak kliplemenin hem de endovasküler coil yani kapalı beyin anevrizma ameliyatının ortak amacı, anevrizmaya kan akışını ortadan kaldırmaktır.. Kapalı yöntemle anevrizma içine gönderilen coil dediğimiz maddeler, başlangıçta platinden yapılan yumuşak tel spirallerdir.. Bu coiller, kasıktaki damardan girilen ve dikkatlice beyine ilerletilen bir mikrokateter vasıtasıyla bir anevrizma içine gönderilir. Mikrokateter seçici bir şekilde anevrizmanın içine ilerletilir ve mikro coiller sıralı bir şekilde anevrizma içinde gönderilir. Bobinler anevrizmaya bırakıldığında, anevrizma içindeki kan akış şekli değişir ve yavaş kalan kan akımı anevrizmanın pıhtılaşmasına yol açar. Pıhtılaşmış bir anevrizmanın içine kan girişi engellenmiş olur ve cerrahi olarak kliplenene benzer bir sızdırmazlık sağlar.
Endovasküler coil, anevrizmaların tedavisi için çekici bir seçenektir, çünkü kafatasının açılmasını gerektirmez ve genellikle verilen anesteziyi azaltan daha kısa bir zaman diliminde gerçekleştirilir. Bununla birlikte, cerrahi olarak klipleme ile endovasküler coil yani kapalı anevrizma tedavisi arasında farklılıklar halen tartışma konusudur. Endovasküler koil kafatası açılmadan yapıldığı için daha çekici bir seçenek olarak gözükmektedir.
Cerrahi klipleme ve endovasküler coil yani kapalı beyin anevrizma ameliyatını karşılaştıran en büyük, çalışmalardan biri - Uluslararası Subaraknoid Anevrizma Deneyi (ISAT) - hastaları kanama sonrası açıkve kapalı cerrahi grubu olarak rastgele ayırdı. 2002 yılında yayınlanan ilk raporda, bir yılda sağkalımın (engelsiz) endovasküler coil yani kapalı beyin anevrizma ameliyatında daha iyi olduğu sonucuna vardılar. Fakat uzun yıllar takiplerde açık cerrahiye göre anevrizmanın tekrarlama riski çok küçük bir miktar yüksek bulundu.
Hangi hastaya kapalı tedavi hangi hastaya açık cerrahi ameliyatın yapılacağı anevrizmanın şekline, boyun yapısına ve yerleştiği damara göre belirlenir.
Genellikle endovasküler coil yani kapalı beyin anevrizma ameliyatı, cerrahi olarak ulaşılması güç, büyük ve dev anevrizmalar gibi karmaşık anevrizmalar için önerilen bir yöntemdir. Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.