Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
ANEVRİZMA TEDAVİSİ
Paylaş:
Anevrizma tedavisi günümüzde iki teknikle yapılıyor. Birincisi mikrocerrahi ile klipleme: yıllardır uygulanan ve iyi bilinen bir yöntemdir. Uzun dönem sonuçlarında anevrizmanın tekrarlama riski neredeyse sıfıra yakındır.. Diğer bir yöntem damar içi doldurma ve stent tedavisi: son yıllarda kullanılan ve herhangi bir kesi olmadan yapılan minimal invaziv bir tekniktir.. Anevrizmayı tedavi etmede uzun dönem sonuçları mikrocerrahiye benzer şekilde çok yüksektir. Kafatası açılmadan yapılması ve mikrocerrahiye göre nispeten daha az riskli olması büyük avantajlarıdır... 

Anevrizma tedavisi mikro cerrahi mi? Damar içi uygulama mı?

Tüm tıbbi kararlarda olduğu gibi anevrizma tedavisi kararı da doktor ve hasta tarafından kabul edilmelidir.. Bizler anevrizmanın anatomisine, hastanın mevcut durumuna göre hastalarımıza tedavi seçenekleri, riskleri ve faydalarını belirtiyoruz...
Anevrizma anatomisi dışında yaş, hastanın mevcut klinik durumu, eşlik eden tıbbi durumlar tedavi kararını etkilemektedir. Endovasküler yöntemlerin (damar içi) daha az invaziv olması nedeniyle daha büyük yaş, kötü klinik derece ve belirli anevrizma yerleşimi için tercih edilmesi muhtemeldir. Mikro cerrahi ise uzun ömürlü olduğunun bilinmesi nedeniyle sağlıklı, genç hastalar için daha iyi olabilir. Endovasküler tekniklerin devam eden gelişimine rağmen bazı rüptüre anevrizmalar, geniş boyunlu anevrizmalar endovasküler tedavi için uygun değildir. Her iki tedavide mutlaka beyin anatomisi konusunda bilgili, daha önce her iki tedavi seçeneğini farklı vakalarda uygulamış cerrahlarca yapılmalıdır..
Kısaca tedavi hastaya göre özelleşmektedir.. Her iki tedavi seçeneğinin hasta özelinde artıları ve eksileri vardır. Hangi tedavinin uygulanacağına hastaya, anevrizmanın şekline, hangi ana damara yerleştiğine ve hastaya özel tıbbi durumlara göre karar verilmelidir. Bu nedenle tedavi olmayı düşünen hastalarımız ancak kendi spesifik durumlarına göre sorunun yanıtını bulabilirler..

Mikrocerrahi nasıl uygulanır?

İlk olarak kafatasında cerrahın anevrizmayı bulmak için kafatasının içerisine girmesini sağlayan minimal bir delik açılır. Anevrizmalar genellikle beynin hemen altında veya beyin lobları arasında oluşur. Bu nedenle anevrizmayı çıkarmak için genellikle beyin dokusuna müdahale edilmesi gerekli değildir.
Anevrizma bulunduktan sonra arterin zayıflamış kısmını kapatmak için anevrizmanın boynuna küçük, menteşe şekline sahip anevrizma klipsi yerleştirilir. Ardından klipsin doğru yerleştiğinden emin olmak için gerekli kontroller yapılır. Komplikasyon riski anevrizmanın konumuna, büyüklüğüne, boynuna göre farklılık gösterir.

Endovasküler tedavi (damar içi doldurma ve / veya stent tedavisi)

Bu yöntemde anevrizmanın zayıflayan çıkıntısı küçük platin koillerle doldurulur. İşlem kafatasında herhangi bir kesi gerektirmez. Genel anestezi altında yapılır. Kasıktaki arterden damara girilerek elastik bir tüp olan katater yerleştirilir. Katater anevrizma bölgesine kadar itilir. Katater içerisinden coil adı verilen platinlerle anevrizma içi doldurulur. Boynu geniş olan bazı anevrizmalarda coillerin anevrizma içinde kalmasına yardımcı olmak için stent gerekebilir.
Damar içi yöntemin de ameliyatta olduğu gibi komplikasyon riskleri vardır. Dallanması olmayan, küçük anevrizmalar için komplikasyon riski düşüktür.
Bilgi ve tedavi için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız