Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
KİFOZ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Paylaş:
Kifoz yandan bakıldığında omurganın öne doğru artan eğriliğidir. Halk dilinde kamburluk olarak bilinir. Yandan bakıldığında sağlıklı torasik omurga çift S şeklinde doğal bir eğriliğe sahiptir.. Patolojik olarak artan kifozda bu eğrilik artar. Kambur görünüme sahip sırt oluşur. Röntgende 50 derece veya daha fazla ölçülen omurga eğriliği kifoz olarak adlandırılır.. Kifoz tedavisi kifozun derecesine bağlıdır. Hafif dereceli kifoz konservatif yöntemlerle tedavi edilebilirken şiddetli kifozun tedavisi cerrahidir... 

Nedenleri  

Kifoz nedenleri belirtilerken konjenital (doğuştan) ve sonradan oluşan kifoz arasında ayrım yapılır. Kifoz omurgadaki anomaliliklerden dolayı doğumdan itibaren mevcut olabilir. Sonradan oluşan kifozun nedenleri ise:  
- Kas yetmezliği ve sonucunda ortaya çıkan kötü duruş, 
- Yaralanmalar, 
- Tümörler ve metastazlar, 
- Artrit, romatizma, osteoporoz veya ankilozan spondilit gibi dejeneratif ve inflamatuar olabilir. 
- Kifozun bir diğer nedeni genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkan scheuermann hastalığıdır. Bu hastalıkta ön ve arka torasik omurlar eşit olmayan bir şekilde büyür. Bu durum omurganın anormal eğriliğine neden olur. 

Kifoz tedavisi 

Kifoz tedavisi hastalığın derecesine, nedenine, hastanın yaşına göre değişiklik gösterir. 

Konservatif tedavi 

Hafif vakalarda sırt kasları için düzenli egzersizlerle doğru duruş konusunda bedeni eğitmek yeterli olabilir. Egzersiz deformiteyi iyileştirebileceğinden düzenli egzersiz önerilir. Eğer kifoz zamanında tespit edilirse fizik tedavi ve korse giyilerek deformite düzeltilebilir. Böylece ameliyata gerek kalmayabilir.  

Kifoz ameliyatı 

Hastalık ilerlerse ameliyat düşünülebilir. Çünkü vertebral kırıklarından sonra oluşabilecek ciddi kifoz önlenmelidir. Genel olarak kifozun derecesinde belirgin artış görülen, nörolojik açıdan tehlike oluşturan, konservatif tedaviye rağmen ağrıda azalma görülmeyen, kozmetik olarak düzgün bir görünüm isteyen kişiler için ameliyat öneriilir. Çocuklarda eğrilik önemli boyuta ulaşmışsa ya da kifoz büyüyorsa beklemek çocuk için ciddi nörolojik ve motor sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede ameliyat tedavi edilmelidir.  

Kifoz için cerrahi yöntemler 

Özellikle ergenlerde kifoz tedavisi için uygulanan temel cerrahi yöntemi spinal füzyon ameliyatıdır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Spinal füzyonda amaç omurgayı stabilize etmektir. Bu prosedürde kifoz düzeltilerek stabil olmayan omur gövdeleri komşu omurlara bağlanır. Omurlar arasındaki bağlantı vücutta implant olarak kalan ve omur gövdelerine doğru büyümesi beklenen vidalar, çubuklar ve plakalar kullanılarak yapılır...
Kırık bir omur kifoza neden oluyorsa kifoplasti ile kifoz tedavi edilebilir. Kifoplasti omurga kırıklarını tedavi etmek için uygulanan minimal invaziv bir prosedürdür. Prosedür floroskopi altında yüzüstü pozisyonda, genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Kırılan omurun düzeltilmesi için küçük kesilerden içeri alınan balon kırık bölgesinde şişirilerek oluşturulan boşluk kemik çimentosu ile doldurulur. Bu sayede omur gövdesi stabil hale gelir, çökme önlenir. 

Kifoz ameliyatı sonrası süreç 

Spinal füzyon ameliyatı 4-6 gün hastanede kalmayı gerektirir. Kifoplasti ise genellikle yatışı gerektirmez. Kifoplasti de ameliyattan birkaç saat sonra hastanın normal bir şekilde ayağa kalkmasına ve hareket etmesine izin verilir. Tüm vertebral ameliyatlarda olduğu gibi ameliyat sonrası kısa süreli korse kullanımı önerilebilir.   
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız