Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
KAUDA EKİNA SENDROMU
Paylaş:
Kauda Ekina Sendromu alt sırtta bulunan sinir köklerine zarar veren,, geri dönüşü olmayan engelliliği önlemek için acil tedavi gerektiren tıbbi bir acil durumdur.. Hastalık alt sırttaki sinir köklerinin baskılanması sonucu ortaya çıkar. Omurilikten lomber vertebra seviyesinde çıkan bu sinir kökleri adeta at kuyruğunu andırır. Pelvis organlarına ve alt uzuvlara duyu sağlar.. Bu sinir köklerinin baskılanması rollerini tam olarak yerine getirememelerine neden olur.. Pelvis ve alt uzuvlarda sorunlara ortaya çıkar. Hastalık genellikle her iki alt ekstremiteyi de etkiler. Ancak semptomların türü ve yoğunluğu solda ve sağda farklı olabilir. 

Kauda ekina sendromunun nedenleri 

Kauda ekina sendromu, lomber sinir köklerinin sıkışmasından kaynaklanır. Sinir köklerinin sıkışmasının en yaygın nedeni bel fıtığıdır. Daha düşük oranlarda da olsa neden tümör ya da spinal stenoz olabilir. Nadir de olsa bazen spondilodiskit, omurga kemiği iltihabı ve disk hernisinin sonucu olarak ortaya çıkabilir. 

Kauda ekina sendromunun teşhisi 

Klinik muayene kauda ekina sendromunun ilk tanısını koymaya yardımcı olur. Tanı genellikle manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile doğrulanır. Kauda ekina sendromu hem kadınlarda hem de erkeklerde her yaşta ortaya çıkabilir. Ancak genellikle 40 yaşından sonra görülür. 

Belirtiler 

Kauda ekina sendromunun en yaygın belirtisi alt sırt bölgesinden bacaklara yayılan ağrıdır. Bel ağrısına sıklıkla pelvik ve genital ağrı eşlik eder. Alt ekstremitelerde karıncalanma, uyuşma görülebilir. Sinir köklerinin sıkışması alt uzuvlarda motor neden olabilir. Şiddetli vakalarda bacağın uzatılamamasından alt uzuvların felce uğramasına kadar motor bozukluklar farklılık gösterebilir. İdrar yapma zorluğu, acil idrara çıkma dürtüsü, kabızlık ve cinsel aktivite bozukluğu görülebilir. 

Tedavisi ve önleme 

Kauda ekina sendromu teşhis edildiği anda acilen tedavi edilmelidir. Nöroşirürji müdahalesi genellikle sinir köklerinin sıkışmasını hafifletmek için uygulanır. Hastalık tümörden kaynaklanıyorsa tümörün ameliyatla çıkartılması gerekir. mümkün olmadığı durumlarda radyasyon tedavisi ve kemoterapi de uygulanabilir. Fıtıklaşmış disk kaynaklı ise laminektomi cerrahisi uygulanabilir. Cerrahi müdahale sonrası genellikle fonksiyonel rehabilitasyon süreci gereklidir. 
İdeal kilonun korunması, sağlıklı beslenme, egzersiz ve iyi posturel duruşa dair yaşam tarzı değişiklikleri kauda ekina sendromu riskini azaltır. 
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız