Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
PSÖDOTÜMÖR SEREBRİ
Paylaş:
Psödotümör serebri beyinde omurilik sıvısının birikmesi veya zayıf sıvı emiliminin neden olduğu artan kafa içi yüksek basınçtan kaynaklanır.. Baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve başın içinde basınç hissi gibi büyük beyin tümörlerinin semptomlarına çok benzeyen semptomlara neden olur. Bu nedenle hastalığın isminin kelime anlamı olarak karşılığı sözde beyin tümörü’dür.. Psödotümör serebri, intrakraniyal basınç artışı ile seyreden, ancak belirgin hidrosefali veya tümörün saptanmadığı bir hastalıktır. Obezitenin daha fazla görüldüğü bölgelerde insidansı daha yüksektir. En çok 20 ila 50 yaş arasındaki kadınları etkiler. Ancak çocuklar da dahil her yaşta görülebilir... 

Semptomları 

Baş ağrısı hastalığın ana semptomudur. Vakaların büyük çoğunluğunda baş ağrısı görülür. Hastalık insidansı düşük olduğu için ve baş ağrısı diğer hastalıkların neden olduğu baş ağrılarına benzediği için ayırt edilmesi güçtür. En sık görülen ikinci semptomu görme bozukluklarıdır. Hastalarda, diğer semptomlar olmaksızın yalnızca bulanık görme veya görmede azalma şikayeti ile olabilir. Görme bozukluğunun varlığı kalıcı görme kaybı anlamına gelmez. Ancak görme şikayetleri varsa hızlı ve etkili bir şekilde tedaviye başlanmalıdır. Bulantı-kusma intrakraniyal hipertansiyonun neden olabileceği bir başka semptomdur. Bazı hastalarda işitsel algı olarak uyaran olmadan kalp atışına benzer bir ses duyulması, kulakta çınlama görülebilir. Daha az görülen diğer semptomları arasında denge kaybı, işitme kaybı ve ense sertliği bulunur.  

Psödotümör serebri hastalığı tedavisi 

Hastalık genelde kişiden kişiye değişen farklı klinik seyirler izlemektedir. Bazı hastalar sadece tek bir atak geçirir. Sonrasında ilaç bile kullanmaya gerek kalmadan tekrar bir semptom göstermeyebilir. Bu hastalarda izlem yeterli olabilmektedir. Bazı hastalar ise yoğun medikal tedaviye rağmen ilerleyici görme kaybı yaşayabilirler. Bu nedenle tedavi her hasta için hasta ve hastalık durumuna göre değişir. 
Yukarıda bahsettiğimiz gibi obezite ve diğer bazı hastalıklar kafa içi basınca etki ederek psödotümör serebri belirtilerine neden olabilir. Bu nedenle tedaviden önce kapsamlı bir muayene ve kafa içi basınç artışına neden olabilecek diğer hastalık ihtimallerinin dışlanması gerekir. Kafa içi basıncı düşürmek için diyet, kilo verme ve ilaç tedavisi etkili olabilir. Hastalığın gelişimini izlemek için yakın takip gerekir. Görme semptomları tedavi edilmediği taktirde kalıcı görme bozukluğuna neden olabileceği için özellikle önemlidir. Hastalık ilaçlarla ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabilir. 
Ancak görüş kötüleşirse veya kafa içi basınç artışı şiddetliyse yani kişiye zarar verme ihtimali varsa beyin omurilik sıvısının tahliye edilmesi için ameliyat önerilebilir.  Psödotümör serebri hastalığında hastalığın kişideki seyrine göre değişiklik gösteren farklı ameliyat yöntemleri vardır.  
Optik sinir dekomprasyonu: Beyinde biriken sıvının dışarı çıkmasına izin vermek için optik sinirin etrafındaki zarı kesmeyi içerir. Son yıllarda gelişen minimal invaziv bir yöntemdir. 
Şant yerleştirme ameliyatı: Hidrosefali hastalarında sık sık uygulanan bir tedavi yaklaşımıdır. Kısaca Fazla sıvıyı boşaltmak için beyne ince bir tüp yerleştirmeyi içerir. Bu tüp aracılığı ile beyindeki fazla omurilik sıvısı genellikle karın boşluğuna dren edilir.  
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz. 
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız