Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
SICAK HAVANIN BEYNİMİZE ETKİLERİ NELERDİR ?
Paylaş:
 SICAK HAVANIN BEYNİMİZE ETKİLERİ NELERDİR ?
 
Hepimiz havanın ruh halimizi ve üretkenliğimizi güçlü bir şekilde etkileyebileceğini biliyoruz. Hava güzel ve güneşli olduğunda birçok insan kendini daha iyi hisseder.. Bu nedenle, insanların kışın kendilerini daha çok mutsuz ve depresyonda hissetmeleri şaşırtıcı değildir. Kış depresyonu olarak bilinen tıbbi bir durum bile var. Yine de bazı araştırmacılar beynimizin soğuk günlerde daha iyi çalıştığına inanıyor...
Bilimsel çalışmalar, yüksek sıcaklık ve nem gibi hava koşullarının beyin nörokimyasını etkileyerek zihinsel performansı etkileyebileceğini göstermektedir. Örneğin, termal stresin bilişsel bozulmaya neden olabileceğine inanılmaktadır...
 
Son zamanlarda yapılan bir araştırmada ısıya bağlı stresin, çöl koşullarında en az bir yıl geçiren askerlerde bilişsel işlevler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bellek ve bilişsel işlevlerin değerlendirilmesi, normal iklimlere kıyasla sıcak iklimlerde bilişsel performansta bir düşüş olduğunu göstermiştir. Düşüş, dikkat, konsantrasyon, sözlü hafıza ve psikomotor performanslarda en belirgindi...
 
Ancak, sıcaklığın bilişsel işlevler üzerindeki etkileri hakkındaki bilimsel araştırmalardan elde edilen sonuçlar oldukça karışık ve çelişkilidir..
Bir çalışma, sıcaklığın multipl sklerozlu bireyleri nasıl etkilediğini araştırdı.. Sağlıklı denekler kontrol olarak dahil edildi. Araştırmacılar, her iki çalışma grubunda da bilişsel durumu sıcaklıkla ilişkilendirmiştir. Multipl sklerozlu hastalarda, sağlıklı deneklerin aksine, yüksek sıcaklıklar kötüleşen bilişsel durumla ilişkilendirilmiştir. Bu bulgular, daha sıcak dış ortam sıcaklıklarının, bu rahatsızlığı olan kişilerde daha yüksek bir klinik alevlenme ve T2 lezyonu aktivitesine yol açtığını doğruladı (T2 lezyonları, MRG tarafından gözlenen, multipl sklerozun ilerlemesini teşhis etmek ve izlemek için kullanılan beyaz noktaları temsil eder)..
 
Soğuk havalarda bilişsel işlevlerle ilgili olarak, çalışmalar hem bozulma hem de iyileşme göstermiştir..
Örneğin, bir çalışmada, 10 genç erkeğin, soğuğa maruz kalmanın ve ardından tekrar denemenin çalışma hafızası ve yürütücü işlevler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Sonuçlar denekler 10 ° C'ye maruz kaldığında test sonuçlarında bir düşüş olduğunu gösterdiler ve bu bozukluklar yeniden ısıtma döneminde bir saat boyunca devam etti. Altta yatan mekanizmaların test edilmemesine rağmen, yazarlar beyindeki akut vasküler değişikliklerin gözlenen değişiklikleri açıklayabileceğini öne sürdüler. Yazarlara göre, başka bir açıklama, özellikle karmaşık dikkat fonksiyonları için önemli olan katekolamin seviyelerinin deregülasyonu olabilir.
 
Diğer bulgular, kışın aklımızı uyandırmaya yardımcı olduğunu ve daha net düşünmemizi sağladığını göstermektedir. Beynin glukozu ana enerji kaynağı olarak kullandığı iyi bilinmektedir. Böylece, glikoz tükendiğinde, beyin işleyişi tehlikeye girer. Enerji, yani glikoz, vücut sıcaklığının düzenlenmesi için, özellikle aşırı sıcak veya soğuk koşullarda da kullanılır. Öyle görünüyor ki, vücudu ısıtmaktan daha fazla enerji (glikoz) gerekli. Bu nedenle, ılık sıcaklıkların glukoz seviyelerini azaltması ve dolayısıyla beyin fonksiyonunu ve düşünme netliğini bozması daha olasıdır.
Yüksek sıcaklıkların, özellikle yaşlılarda, zihinsel bozukluk riskini arttırdığı öne sürülmüştür.
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, 6 farklı şehirde, 10 yıldan fazla bir süre boyunca akıl hastalıkları ve günlük sıcaklıklar ile bağlantılı acil başvuruları analiz etti. Sonuçlar yüksek sıcaklıkların zihinsel sağlığı tehlikeye atabileceğini ve zihinsel hastalıkların semptomlarının şiddetlenmesinden sorumlu olabileceğini göstermiştir. Örneğin, sonuçlara göre, kaygı için başvuruların % 30'undan fazlası yüksek sıcaklıklara bağlanmıştır. Sıcağa maruz kalmak vücutta stres hormonu seviyelerinde ve beyin sıcaklığında artışa neden olabilecek reaksiyonlara neden olur. Ek olarak, aşırı sıcak hava dopamin ve serotonin azaltabilir (bu nöromediyatörler mutluluk hissi için önemlidir).
 
Yaygın inanışa göre, hava ruh halimizi etkileyebilir. Güneş ışığı eksikliği mevsimsel depresyonla ilişkilendirilse de, bazı araştırmacılar tüm bireylerin hava değişimlerine benzer şekilde tepki vermediğine inanıyor. Araştırma, bir bireyin 30 günlük bir süre zarfında kendini bildirdiği günlük havayı nesnel hava ile ilişkilendirmiştir. İnsanların hava koşullarına nasıl tepki verdikleri konusunda büyük bireysel farklılıklar bulundu. Buna göre dört farklı tipte hava şartlandırıcısı tanımlanmıştır: yaz severler (yani, daha sıcak hava ve daha fazla güneş ile daha iyi bir ruh hali), yaz sevmeyenler (yani, daha sıcak hava ve daha fazla güneş ile daha kötü bir ruh hali), yağmur sevmeyenler (yani, yağmurlu günlerde kötü ruh hali) ve etkilenmeyenler (yani, hava ile ruh hali arasında belirli bir ilişki yoktur). İlginç bir şekilde, ergenler ve anneleri, ailevi hava reaktivitesini düşündüren genellikle aynı tiptedir.
 
Hem bilimsel hem de popüler literatürün analizi, aşırı hava koşullarının bilişsel işlevimizi ve ruh halimizi etkileyebileceği sonucuna izin verir. Büyük olasılıkla, bunun nedeni, termoregülasyon için kullanılması gereken beynin enerji kaynağındaki (glikoz) bir düşüştür. Ayrıca, aşırı sıcaklıkların beyindeki katekolamin seviyesini etkilediği açıktır (dopamin ve serotonin gibi). Yine de, beynin hava koşullarına verdiği yanıtta bazı bireysel değişkenlikler olduğu görülüyor. Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız