Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
BEYİN ANEVRİZMASI KİMLERDE GÖRÜLÜR ?
 
Beyin anevrizması, beyni besleyen ana atar damarlarda oluşan baloncuk benzeri yapıdır... Genellikle bir sap üzerinde asılı üzüm gibi görünür.
Bir beyin anevrizması patlayıp beyinde kanama yapabilir. Çoğunlukla, patlamış bir beyin anevrizması, beyin ile beyni kapsayan ince dokular arasındaki alanda kanama ile sonuçlanır. Bu kanamanın tıbbi ismi subaraknoid kanama olarak adlandırılır...
Kanamış bir beyin anevrizması  hayatı tehdit eder ve acil tıbbi tedavi gerektirir..
Bununla birlikte, nadir olsada beyin anevrizmaları patlamadan da teşhis edilebilir.  Genellikle başka şikayetler için tesadüfen çekilen beyin MRG sinde görülebilir...
 
Anevrizma Kanaması Belirtileri
 
Ani, şiddetli bir baş ağrısı, patlayıp kanama yapmış bir anevrizmanın en önemli belirtisidir. Bu baş ağrısı genellikle şimdiye kadar yaşanan "en kötü baş ağrısı" olarak tanımlanmaktadır..
Patlayıp kanama yapmış anevrizmanın ortak belirti ve bulguları şunları içerir:
Ani, aşırı şiddetli baş ağrısı
Mide bulantısı ve kusma
Boyun Tutulması
Bulanık veya çift görme
Işığa duyarlılık
Koma
Ani bilinç kaybı
Vücudun sağ veya sol tarafında ani güçsüzlük
 
Kanamamış Beyin Anevrizması
 
Kanamamış bir beyin anevrizması, özellikle küçükse hiçbir belirti vermeyebilir. Bununla birlikte, daha büyük, kanamamış bir anevrizma, beyin dokularına ve sinirlerine baskı yapabilir ve muhtemelen şunlara neden olabilir:
Gözün üstünde ve arkasında ağrı
Göz kapağında düşüklük
Görme değişikliği veya çift görme
Yüzün bir tarafının uyuşukluğu
Ara ara baş ağrıları
 
Nedenler
 
Beyin anevrizmasının neden oluştuğu kesin olarak bilinmemekle birlikte anevrizma gelişmesinde kanıtlanmış bazı risk faktörleri vardır..
 
Beyin Anevrizması Kimlerde Görülür ?
 
Beyni besleyen damar duvarındaki zayıflığa bir çok faktör katkıda bulunabilir ve beyin anevrizması veya anevrizma kanaması riskini artırabilir. Beyin anevrizmaları yetişkinlerde çocuklardan daha yaygın, kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.
Bu risk faktörlerinden bazıları zaman içinde gelişir; diğerleri doğuştan vardır.
Zamanla gelişen risk faktörleri
Yüksek tansiyon (hipertansiyon)
Uyuşturucu kullanımı, özellikle kokain kullanımı
Ağır alkol tüketimi
Yaşlıklık
Sigara kullanımı
Bazı anevrizma türleri kafa travmasından sonra (diseksiyon anevrizması) veya bazı kan enfeksiyonlarından (mikotik anevrizma) sonra oluşabilir.
Doğuştan olan risk faktörleri
Kan damarlarını zayıflatan Ehlers-Danlos sendromu gibi kalıtsal bağ dokusu bozuklukları
Polikistik böbrek hastalığı, böbreklerde sıvı dolu keselerle sonuçlanan ve genellikle kan basıncını artıran kalıtımsal bir hastalıktır
Anormal derecede dar aort (aort koarktasyonu), kalpten vücuda oksijen bakımından zengin kan sağlayan büyük kan damarı
Serebral arteriyovenöz malformasyon (beyin AVM), beyindeki atar ve toplar damarlar arasında anormal bir bağlantı yumağı
Beyin anevrizmasının aile öyküsü, özellikle ebeveyn, erkek kardeş, kız kardeş veya çocuk gibi birinci derece akraba
 
Anevrizma Kanaması Sonrası
 
Bir beyin anevrizması patladığında, kanama genellikle sadece birkaç saniye sürer. Kan çevre hücrelere doğrudan zarar verebilir veya öldürebilir. Aynı zamanda kafa içindeki basıncı arttırır..
Basınç çok yükselirse, beyine giden kan ve oksijen azalır, bilinç kaybı, koma ve hatta ölüme yol açabilir.
Anevrizma kanamasından sonra gelişebilecek problemler özetle şunlardır:
Yeniden kanama. Patlayıp beyin kanaması yapmış bir anevrizma tekrar kanama riski altındadır. Yeniden kanama, beyin hücrelerine daha fazla zarar verebilir.
Vazospazm. Bir beyin anevrizması patladığında, beyninizdeki kan damarlarını daraltabilir (vazospazm). Bu durum beyin hücrelerine kan akışını sınırlayabilir (iskemik inme) ve ek hücre hasarı ve kaybına neden olabilir.
Hidrosefali. Bir anevrizma kanadığında, beyin ve etrafındaki doku arasındaki boşlukta kanamaya yol açtığından dolayı (subaraknoid kanama) - çoğu durumda – bu boşluklardaki kan, beyni ve omuriliği (beyin omurilik sıvısı) çevreleyen sıvının dolaşımını engelleyebilir. Bu durum beyindeki basıncı artıran ve dokulara (hidrosefali) zarar verebilecek aşırı beyin omurilik sıvısı ile sonuçlanabilir...
Hiponatremi. Kanamış bir beyin anevrizmasından subaraknoid kanama kandaki sodyum dengesini bozabilir. Bu, beynin tabanına yakın bir bölge olan hipotalamusa verilen hasardan kaynaklanabilir.
Kan-sodyum seviyelerinde (hiponatremi) bir düşüş beyin hücrelerinin şişmesine ve kalıcı hasara neden olabilir.Randevu almak için lütfen iletişim bilgilerimizi kullanın.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız