Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATLARINDA NÖRONAVİGASYON SİSTEMİ
Paylaş:
 
Beyin ve omurilik tümörlerinin kalıntı olmadan çıkartılabilmesi için tümör ve sağlıklı dokunun birbirinden ayrılabilmesi kritik öneme sahiptir... Nöronavigasyon sistemi, beyin tümörlerinin doğru rezeksiyonunda hekimlere oldukça yardımcı olan cihazlardır... Tümör cerrahisinde buna benzer modern sistemlerin katkısıyla eskiye oranla günümüzde beyin tümörü ameliyatları daha başarılı şekilde gerçekleştirilebilmektedir...

Nöronavigasyon sistemi nedir?

Beyin tümörü ya da genel olarak beyne yapılan ameliyatların gelişiminde MRI, Anjiyo, Tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin ortaya çıkışı büyük gelişme sağlamıştır.. Bu cihazlar sayesinde hekimler ve hastalar beynin hangi bölgesinde, ne boyutta bir lezyon olduğunu öğrenebiliyorlar. Peki cerrahi işlem sırasında lezyonlar nasıl bulunabilir, cerrahın beynin neresinde olduğu konusundaki oryantasyonu nasıl korunabilir ve kalıntı bırakılmadan lezyon nasıl temizlenebilir? İşte nöronavigasyon gibi modern sistemler bu noktalarda cerrahlara yardımcı olmaya odaklanmaktadır. Nöronavigasyon tanıtılırken genellikle günlük hayatımızda kullandığımız GPS navigasyon cihazına benzetilir.. Beynimiz için bir nevi GPS’le haritalama işlevi görerek operasyon sırasında cerrahın anlık olarak beynin hangi bölgesinde olduğunu görmesine yardımcı olur...
Tabi ki cerrahın tecrübesi, beyin anatomisini iyi tanıması bu sistemlerden daha önemlidir. Ancak bu sistemlerin yardımıyla ameliyatın başarısı maksimum seviyeye yükselmektedir.

Nöronavigasyon sistemi nasıl çalışır?

Nöronavigasyon sisteminde daha önce hastadan alınan filmle sisteme yüklenir. Cihazı algoritmasıyla birleştirilerek beyin haritası elde edilir. Bu sayede tümöre en kısa ve doğru olarak nasıl yaklaşılabileceği belirlenir. Ameliyat sırasında da lezyon ve çevre dokuların konumu daha net olarak belirlenebilir.

Eksileri nelerdir?

Günümüz navigasyon sistemleri yaklaşık 2 mm’ye kadar doğruluk sağlamaktadır. 2mm küçük bir oran olsa da cihazın hata payı olabileceği bilinmelidir. İkincil olarak ameliyat sırasında lezyonda yaşanacak küçük yer değişikliği ve kaymalar cihaza yansımayacaktır.

Nöronavigasyonla yapılan ameliyatlar hasta için farklı hazırlık gerektirir mi?

Diğer ameliyatlarda hazırlık süreci nasılsa bu ameliyatta da öyledir. Öncesinde neler yapmanız gerektiği konusunda cerrahınız sizi bilgilendirecektir. 

Sonuç

Sonuç olarak beyin ve omurilik tümörü ameliyatları detaylı inceleme ve çalışma gerektiren hasta için zor tedavi süreçleridir. Tedavideki en büyük zorluk tümör tamamen çıkartılmaya çalışılırken, tümörün hassas dokulara yakın ve iç içe geçmiş olması durumudur. Tümörün maksimum seviyede çıkartılması sağlanırken hassas dokulara zarar verilmesi riski vardır. Nöronavigasyon sistemi gibi sistemler cerraha bu noktada yardımcı olmaktadır.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız