Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Mimar Sinan Mah, Mimar Sinan Cd. No:72
34570 Silivri/İstanbul | Özel Silivri Anadolu Hastanesi
Paylaş:
 
Anevrizma vücutta herhangi bir damarda ortaya çıkabilir... Bulunduğu bölüme ya da damara göre farklı isimlerle anılır. İntrakranial kelimesi kafa, kafa içi anlamında kullanılmaktadır... İntrakranial anevrizma ise kafa içi anevrizma yani beyin anevrizması demektir... Anevrizmalar ortaya çıktığı damardan bağımsız olarak damar duvarında genel olarak baloncuk şeklinde görülen çıkıntılardır.. Bir nevi damarın dışarıya doğru esnemesidir. Esneyen damar duvarı incelir. Kan basıncının etkisiyle yırtılarak bulunduğu bölüm içerisine kanamaya neden olabilir...
Vücuttaki her anevrizma farklı sağlık problemlerine neden olma potansiyeli taşır. Beyinde görülen intrakranial anevrizma subaraknoid kanamaya yol açarak hayatı tehdit eder. Aynı zamanda sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Kanayana kadar belirti göstermeyebilir. Anevrizmalar beklenmedik bir anda kanamaya başlayarak hastanın hem beyin anevrizması ile hem de beyin kanamasının kalıcı olma potansiyel taşıyan olumsuz etkileri ile mücadele etmesine neden olabilir..
Bu nedenle beyin anevrizmasını tanımak, belirtilerini, risk faktörlerini bilmek çok önemlidir..

İntrakranial anevrizma belirtileri:

Yukarıda bahsettiğimiz gibi genellikle kanamadan belirti göstermez.. Ancak bazen büyüyen dev anevrizmalar çevre dokulara baskı uygulayarak, etkilenen bölgeye göre değişen görme problemlerine, bilişsel sorunlara, yürüyüş-denge sorunlarına, fiziksel problemlere, baş ağrısına neden olabilir.
Kanadığında ise ani ortaya çıkan şiddetli baş ağrısı yaygın görülen belirtidir.  Diğer taraftan bilinç kaybı, baygınlık, görme sorunları, yürüyüş problemleri, bulantı, kusma, koma hali, kafa karışıklığı gibi fiziksel ve bilişsel problemler görülebilir. Bu belirtiler kanama bölgesine göre farklılık gösterir. Genellikle kanamayla birlikte ani olarak ortaya çıkmasına rağmen nadir de olsa sızıntı şeklindeki kanamalarda yavaş yavaş gelişebilir.

Risk faktörleri:

Aile Öyküsü: Ailesinde beyin anevrizması öyküsü olanlar daha fazla risk altındadır. 25 yaşın üzerinde ailesinde anevrizma öyküsü olan kişilerin (özellikle birinci derece akrabalar) belirli aralıklarla görüntüleme yöntemlerinden yararlanılarak taranmaları yararlarınadır.
Sigara / Uyuşturucu Kullanımı: Sigara ve madde kullanımı beyin anevrizması oluşumu ve kanaması riskini arttırmaktadır.
Yaş: İntrakranial anevrizma her yaşta görülebilir. Ancak yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Çoğunluğu 40 yaşından sonra oluşur.
Cinsiyet: Beyin anevrizması olan her beş kişiden yaklaşık üçü kadındır. Aile üyelerinin cinsiyetine bakılmaksızın ailede beyin anevrizması öyküsü varsa hem kadınlar hem de erkekler taranmaya teşvik edilebilir.
Önceden yaşanan kafa travması: Travmatik kafa yaralanmaları serebral anevrizma oluşumuna yol açabilir.
Hipertansiyon: Yüksek tansiyon mutlaka beyin anevrizmalarına neden olmasa da kan basıncının yükselmesi mevcut bir anevrizmanın patlamasına neden olabilir.
Tüm intrakranial anevrizmalar önlenemeyebilir. Bununla birlikte risk faktörlerini tanımak, anevrizma teşhis edilmişse tedavi olmak (ayrıntılı bilgi için bakınız anevrizma tedavisi), anevrizma ile ilgili endişeleriniz varsa beyin cerrahisi uzmanına başvurarak ihtimali dışlamak önemlidir.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız