Omurganın temel görevlerinden birisi omurilik kanalından geçen sinir demeti olan omuriliği korumaktır.. Omurga yaşla birlikte bu görevini yapamaz hale gelebilir. Aksine sinirleri sıkıştıracak şekilde yapısı bozulabilir... Omurilikten geçen, vücuda ayrılan sinirlerin açıklıklarının daralarak baskılanması omurilik sinir sıkışması olarak adlandırılır ve sinirlerde kalıcı hasara, geçici veya uzun süreli sorunlara neden olabilir.. Sinir sıkışması ne kadar erken teşhis ve tedavi edilirse o kadar çabuk rahatlama sağlanır. Bazı durumlarda sıkışan sinirden kaynaklanan hasar geri döndürülemeyebilir... Ancak tedavi ağrıyı ve diğer semptomları giderir.
Omurilik sinir sıkışması neden kaynaklanır?
Birçok durum kanalın daralarak sinirlerin sıkışmasına neden olabilir. Omurilik sinir sıkışması şiddetli patolojilerle ortaya çıkar. En yaygın nedenleri dolaşım bozuklukları (radiküler-vasküler sendrom, spinal kord yaralanmaları, iskemik radikülopati) ya da mekanik etkidir (omurga kırığı, iyi huylu veya kötü huylu tümör, kist vb.). Ayrıca aşağıda saydığımız durumlar spinal sinirin sıkışmasına kaynaklık edebilir:
Travmalar, ani spinal sinir sıkışmasına ve hatta felçle sonuçlanan omurilik sıkışmasına neden olabilirken, omurganın artriti, uzun yıllar boyunca yavaş yavaş semptomlara neden olan omurga açıklığının kademeli olarak daralmasına neden olabilir. Bu durum spinal stenoz olarak isimlendirilir. Spinal sinir sıkışması ve neden olduğu semptomlar geçici ya da kalıcı olabilir.
İleri yaş omurga ve disklerde dejenerasyona yol açabilir. Zamanla omurilik diskleri düzleşebilir. Omurlar birbirine daha yakın hareket etmeye başlar. Buna karşılık vücut kemik mahmuzları oluşturur. Bu kemik mahmuzları sinirleri sıkıştırabilir.
Spordan veya bir kazadan kaynaklanan ani yaralanma, omurga kırığına neden olarak sinir sıkışmasına yol açabilir.
Aşırı kilo sinirlerin baskılanmasına neden olabilir.
Kandaki yüksek glikoz (şeker) seviyeleri sinirlere zarar verebilir.
Bel fıtığı, omurilik tümörü, spinal kanalda kanama ve enfeksiyonlar omurilik sinir sıkışmasına neden olabilir.
Belirtileri nelerdir?
Spinal sinir duyusal ve motor bağlantıları içeren kompleks bir yapıdadır. Bu nedenle omurilik sinir sıkışması hem duyusal hem de motor sinirleri etkileyebilir. Duyusal belirtilerini uyuşma, yanma hissi, iğne batması ve şiddetli ağrı olarak sıralayabiliriz. Motor sinirler etkilendiğinde kas zayıflaması görülebilir. Refleksleri azalır ya da değişir. Bir bacağın üzerine uzun süre oturulduğunda ortaya çıkan belirtilere benzer belirtiler görülür. His azalabilir, iğne batması ya da karıncalanma görülebilir. İdrar tutma dahil mesane veya bağırsak fonksiyonlarını kontrol etme yetisi azalabilir. Özellikle kol ve bacaklarda kas zayıflığı, boyunda sertlik, uyuşma, karıncalanma görülebilir.
Yukarıda saydığımız belirtilerin yalnızca bir kısmı görülebilir. Semptomlar çok şiddetli olabilir ve kendi kendilerine kaybolmazlar. Hızlı tedavi gerektirirler.
Tedavisi
Omurilik sinir sıkışması tedavisinin amacı sinir üzerindeki baskıyı hafifleterek semptomları azaltmak ve kalıcı sinir hasarını önlemektir. Tedavi, nedene ve belirtilerinize bağlıdır. İlaç tedavisi, fizik tedavi, spinal enjeksiyonları ve ameliyatı içerebilir.
İlaç tedavisi ağrı ve şişliği gideren nonsteroid antiinflamatuar ilaçları ve şişmeyi azaltan steroid enjeksiyonlarını içerebilir. Daha akut omurilik sıkışmasında tedaviye kadar sinir hücrelerini kurtarmak için yüksek doz steroid kullanılabilir.
Sıkışma tümör kaynaklıysa cerrahi tedavi ya da radyasyon tedavisi ile omuriliği sıkıştıran tümörler küçültülebilir ya da çıkartılabilir. Cerrahi tedaviler kemik mahmuzlarının çıkarılmasını, omurlar arasındaki boşluğun genişletilmesini, spinal füzyonu içerebilir. Omurga üzerindeki baskıyı hafifletmek veya kırık omurları düzeltmek için başka prosedürler de uygulanabilir. Omurlar birbirine kaynaştırılarak stabilize edilebilirler. Tedavi nedene bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bu nedenle omurilik sinir sıkışması belirtileri yaşıyorsanız vakit kaybetmeksiniz en yakın beyin ve sinir cerrahisi uzmanına görünmenizi tavsiye ederim.