Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
Paylaş:
Parkinson rahatsızlığı ilerleyici, hastanın yaşamını ve hareketlerini doğrudan etkileyen ciddi bir rahatsızlıktır. Temel tedavisi dopamin içeren ilaçlardır. Ancak ilerleyici bir rahatsızlık olduğu için zamanla hasta ilaçlardan beklenen faydayı görmemeye başlar. Diğer taraftan ilaçların yan etkileri ortaya çıkar. Yan etkiler parkinson semptomlarından daha farklı istemsiz motor hareketlerine neden olurlar.. Hangi hastada parkinsonun ne kadar hızlı ilerleyeceğini önceden bilmek zordur...
Özellikle genç hastalarda parkinson rahatsızlığı ortaya çıktığında beklenen yaşam süresi düşünüldüğünde tedaviye yaklaşım farklılık arz eder. İlaçların semptomlara yeteri kadar cevap vermediği, yan etkilerinin fazlaca arttığı durumlarda beyin pili tedavisi düşünülmelidir...
Ancak maalesef her hasta beyin pili tedavisi için uygun aday olmayabiliyor. Hangi hastanın beyin pili tedavisine uygun olduğu ancak hekim muayenesi ve yapılacak bir dizi test ile tetkik sonrası anlaşılabilir...
Bu yazımızda parkinson hastalarının yaşam tarzlarında ve diyetlerinde hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiğinden bahsedeceğiz. Unutulmamalıdır ki sağlıklı ve güçlü kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapmak diğer hastalıklarda olduğu gibi parkinsonda da en önemli anahtardır..
Araştırmalar, belirli yaşam tarzı değişikliklerini takip etmenin iki önemli hedefi gerçekleştirmenize yardımcı olabileceğini göstermiştir:
1.    Daha iyi kontrol edilen semptomlar..
2.    Hastalığın yavaş ilerlemesi.
Beslenme tarzı değişiklikleri ile birlikte egzersize odaklanmak ise
1.    Daha uzun süre sağlıklı kalmanızı sağlar.
2.    Kabızlık gibi ikincil parkinson semptomlarından kaçınmanıza yardımcı olur.
3.    Hareketliliği sağlar bu sayede diğer önemli damar rahatsızlıklarından sizi korur.
4.    Genel yaşam kalitenizi arttırır.

Parkinson ve beslenme

Dengeli beslenmek, genel sağlık durumunuzu iyileştirir ve bu sayede hastalık semptomlarıyla başa çıkma beceriniz artar. Meyveler ve sebzeler, yağsız protein, baklagiller ve kepekli tahıllar yoğun olmak üzere dengeli bir şekilde bütün yiyeceklerden almak ve susuz kalmamak, genel olarak enerjik ve sağlıklı kalmanın temel yollarıdır. Bununla birlikte, parkinson rahatsızlığı özelinde bazı özel hususların farkında olmalısınız.

Kabızlık

Parkinson hastalığı olan birçok hasta, sindirim sisteminin yavaşlaması nedeniyle kabızlık yaşar. İleri kabızlık kalın bağırsağınızı etkileyebilir. Taze meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar, baklagiller ve tam tahıllı ekmekler gibi kaynaklardan elde edilen lif bakımından zengin bir diyetle beslenerek kabızlık ile mücadele etmelisiniz. Bol sıvı içmek ve egzersiz yapmak da kabızlıktan kaçınmanıza yardımcı olur.

Dehidrasyon

Parkinson hastalığını tedavi eden ilaçlar susuz kalmanıza neden olabilir. Dehidrasyon sizi sadece daha fazla yorgun bırakmakla kalmaz, zamanla kafa karışıklığına, denge sorunlarına, halsizliğe ve böbrek sorunlarına yol açabilir. Gün boyunca bol su ve diğer sıvıları içtiğinizden emin olun.

İlaç etkileşimi

Parkinson hastalığını tedavi etmek için en yaygın olarak kullanılan ilaç gurubu olan levodopa ince bağırsakta emilir. Yüksek proteinli bir yemek yedikten kısa bir süre sonra ilacınızı alırsanız bu emilim bozulabilir, çünkü aynı işlemi içerir. İlacın etkilerini en üst düzeye çıkarmak için günün diğer saatlerinde yüksek proteinli yiyecekler yiyin. İlacınızı sabah alırsanız, kahvaltıda yüksek proteinli yumurta yerine yulaf ezmesi tüketin ve protein alımınızı günün ilerleyen saatlerine saklayın. Ancak günlük protein ihtiyacınızı mutlaka karşılamalısınız.

Egzersizin Rolü

Parkinson hastalığı olan hastalarla çalışan fizik tedavi uzmanları egzersizin hastalığınızın seyri üzerinde etkisi olduğunu belirtiyorlar. Hareket, özellikle denge hareketleri ve vücudun her iki tarafının koordinasyonunu gerektiren hareketler hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.
Diğer taraftan parkinson hastalığının derecesine göre hastaların yapabileceği, kalp ritimlerini arttıran egzersizler beyindeki nöron bağlantılarını sürdürmeye ve yenilerini oluşturmaya yardımcı olur.

Hareket edin

Yavaşlamış bir yürüyüş ya da titreme gibi parkinson hastalığı motor semptomları belirgin hale geldikçe hastalar dengelerini kaybetmekten ve bir şeyleri düşürmekten korkmaya başlarlar. Bu da aşırı dikkat ve korkuya yol açar. Bir şeyleri kırmaktan, düşürmekten korkan hastalar daha az hareket etmeye başlarlar. Burada özellikle parkinson hastalarının yakınlarına önemli görevler düşmektedir. Hiçbir zaman hastanız bir şeyi dağıttı, düşürdü diye onlara kızmayın. Aksine onları tekrar denemeleri için cesaretlendirin. Yapılan araştırmalar normal fiziksel aktivitenin spor salonuna gitmek kadar veya daha önemli olabileceğini gösteriyor. Bulaşıkları yıkamak, çamaşır katlamak, bahçe işi yapmak, alışveriş yapmak gibi günlük rutin aktivitelere ayak uydurmak kısaca hastayı ayağa kaldıran ve hayata bağlı tutan her şey motor semptomların ilerlemesini geciktirmeye yardımcı olur.
Parkinson hastalığı ve beyin pili tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve randevu için iletişim bilgilerimizi kullanabilirsiniz.
 
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız