Made in Graphic Adertising Agency London
Haftaiçi 9:00 - 18:00
Cumartesi - 8:00 - 14:00
Kaptanpaşa Mh Darulaceze Caddesi No:14
Şişli Kolan International Hospital
MENENJİOM NEDİR?
Paylaş:
 
Menenjiom beyin ve omuriliği çevreleyen zar olan meninkslerden kaynaklanan tümördür.. Beyin bölgesinde görülen en yaygın tümör türüdür... Menenjiomlar çevreleyen beyin dokusuna, sinirlere veya kan damarlarına baskı yapmadıkça belirti göstermez.. Genellikle çok yavaş büyür, iyi huyludur. Ancak nadir de olsa kanserli olabilir. Kadınlarda daha sık görülür... Çoğunlukla ileri yaşlarda fark edilmesine rağmen her yaşta ortaya çıkabilir..
Menenjiom beyin dokusunu, sinirleri veya ilişkili yapıları sıkıştırarak merkezi sinir sistemini etkileyebilir. Beyin dokusunda şişmeye ve basınç artışına neden olabilir. Beyin omurilik sıvısını etkileyerek ya da kan damarlarını sıkıştırarak sıvı akışını bloke edebilir. Bu etkilerin her biri oldukça tehlikelidir. Bu nedenle iyi huylu olsalar bile cerrahi olarak çıkartılmaları gerekebilir. Bununla birlikte, iyi huylu menenjiomlar atipik ve malign olanlarla karşılaştırıldığında daha yavaş büyürler. Tekrarlama riskleri daha düşüktür ve nadiren beyin dokusuna yayılırlar. Menenjiomların çoğu yavaş büyüdüğünden semptomlara neden olmadan önce nispeten büyük bir boyuta ulaşabilirler. Tanı konulmadan önce tümörün ne kadar sürede büyüdüğünü kesin olarak bilmek mümkün değildir. Menenjiomu olan çoğu insanda sadece bir bölgede tümör bulunur. Ancak beynin ve omuriliğin farklı bölgelerinde aynı anda büyüyen birkaç tümör olması da mümkündür.

Belirtileri nelerdir?

Menenjiomun semptomları konumuna ve boyutuna göre farklılık gösterir. Nöbet öyküsü, baş ağrısı, görme bozuklukları, koku ve işitmede değişiklik gibi nörolojik belirtilere neden olabilir..

Menenjiom tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi menenjiomun boyutu ve konumu, tümörün büyüme hızı ve derecesi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.
Özellikle asemptomatik olan menenjiom için genellikle ilk adım tümörü periyodik kontrollerle takip etmektir. Buna karşılık tümör çift görme, uzuvlarda güçsüzlük, körlük, felç veya nöbet gibi semptomlara neden oluyorsa cerrahi tedavi düşünülür. İleri yaş hastalarda hafif semptomlar varsa semptomlar ilaçla tolere edilmeye çalışılarak takip önerilebilir. Genç hastalarda ise semptomlar hafifte olsa tümörün yaş ilerledikçe büyüyerek farklı semptomlara neden olabileceği göz önüne alınarak genellikle ameliyat önerilir. Günümüzde mikro cerrahi ile yapılan beyin tümörü ameliyatları sonrası komplikasyon riski geleneksel yönteme göre oldukça azalmıştır. Ayrıca operasyon minimal açıklıktan uygulandığı için ameliyat sonrası iyileşme süresi kısalmıştır.
Cerrahide amaç menenjiomun tamamen çıkartılmasıdır. Ancak bazı durumlarda beyin tabanında derin yerleşimli tümörlere müdahale etmek mümkün olmayabilir. Ya da tümörün bir kısmı çıkartılsa bile çevre hassas dokulara yakınlığı nedeniyle tamamı çıkartılamayabilir. Bu durumlarda ameliyattan sonra ya da ameliyat mümkün değilse baştan itibaren radyo cerrahi ile tedavi düşünülebilir. Radyo cerrahi yönteminde gamma knife, cyber knife gibi teknolojilerin yardımıyla menenjiomun büyümesi durdurulmaya, menenjiom küçültülmeye çalışılır.
Bilgi ve randevu için iletişim sayfamızı kullanabilirsiniz.
0 Yorum
Yorumunuzu Yapınız